Sezona rasprodanih koncerata u Areni

Rasprodana Arena - prizor koji je ovog ljeta bio pravilo (Dejan ŠTIFANIĆ)
Rasprodana Arena - prizor koji je ovog ljeta bio pravilo (Dejan ŠTIFANIĆ)

Kada su te subotnje večeri, 12. rujna, veliki David Gilmour i njegov bend odsvirali zadnje note na povijesnom pulskom koncertu u Areni, stavljena je točka na "i" jedne uspješne koncertne sezone u Puli. Ovog su ljeta koncerti u pulskom amfiteatru bili gotovo svi rasprodani: očito su organizatori dobro pogodili ukus publike barem kada je o većim koncertima riječ.

Počelo je krajem lipnja snimanjem televizijske emisije "Musikantenstadl", jedne od najpopularnijih na njemačkom govornom području koja je iz Arene odaslala idiličnu sliku Istre. Emisiju su vidjeli mnogobrojni gledatelji, a njeno snimanje je u Pulu privuklo ogroman broj turista koji su bez problema napunili prostor amfiteatra tako da je Arena bila prvi put ovog ljeta - rasprodana.

Mjuzikl i humanitarni koncert

Bilo je i nekih promjena, pa je kazalište Ulysses 15. godišnjicu umjesto u Areni proslavilo na Malom Brijunu, a iz rasporeda je otpala i Rossinijeva opera "L'Italiana in Algeri". Unatoč izostanku opere, publika je 5. srpnja mogla uživati u mjuziklu "Mamma mia!" s glazbom slavne grupe ABBA u produkciji Zagrebačkog kazališta Komedija.

U Areni se našlo mjesta i za dobrotvorni koncert "Sveti Toma - zajedno za znanje", koji je održan 3. srpnja u organizaciji Porečko-pulske biskupije, Grada Pule i Hrvatskog katoličkog zbora "MI", a čiji je cilj bio financijski poduprijeti studente slabijeg imovinskog stanja.

Veliki interes vladao je za koncert Dubioze Kolektiv i S.A.R.S.-a 31. srpnja u Areni gdje su ova dva benda uzavreli atmosferu do maksimuma pred devet tisuća ljudi.

Desetak dana kasnije za proslavu 40. godine Bijelog dugmeta pulsku Arenu odabrao je Goran Bregović koji je uz pomoć Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tife, doduše bez Željka Bebeka, publici koja je opet napunila gledalište servirao besmrtne hitove ovog legendarnog benda.

Renzo Arbore i Gilmour za kraj sezone

Samo večer kasnije sjajan koncert iako pred možda malo premalo ljudi održao je Glenn Miller Orchestra. Manjak publike međutim nije utjecao na vrhunski show u kojem je publika mogla uživati kako u maestralno odsviranim jazz standardima tako i u zabavljačkim vještinama članova orkestra koji su stvorili sjajnu atmosferu.

Još jedan jubilej obilježio je Tony Cetinski koji je ove godine došao do brojke od 25 godina glazbenog staža na čemu mu je čestitao i veliki maestro Jose Carreras s kojim je Cetinski imao čast surađivati. U Areni je Cetinski dao sve od sebe pred rasprodanim auditorijem kojeg je proveo kroz svoje mnogobrojne hitove te usput snimio i spot za novi hit "Mjesečar".

Kraj kolovoza i početak rujna po običaju je u Areni rezerviran za koncerte otvaranja Dimensions i Outlook festivala koji su se potom nastavili na tvrđavi Punta Christo i privukli mnogobrojne ljubitelje elektroničke glazbe iz svijeta.

Kiša je 5. rujna zaprijetila Renzu Arboreu čiji je koncert u Areni bio besplatan, no nebo se raščistilo taman pred početak koncerta tako da je sve ispalo dobro. Tjedan dana kasnije zato problema s vremenom ili publikom nije imao David Gilmour radi kojeg je publika u Arenu došla iz svih krajeva svijeta a kako bi uživala u klasicima Pink Floyda i njegovim autorskim pjesmama.

Nije se dobra glazba svirala samo u Areni. Hladno pivo rasprodali su koncert na Kaštelu, a unatoč ne baš dobrom odazivu publike odličan je bio i nastup legendarnih hardcore metalaca Agnostic Front u Uljaniku. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter