Sezona odlična, Istra najjača kamping regija

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

U Biogradu na Moru održan je deveti Kongres hrvatskog kampinga na kojem je, uz brojne turističke djelatnike iz tog segmenta turizma, sudjelovao i zamjenik ministra turizma Daglas Koraca. Koraca je podsjetio na Strategiju razvoja turizma do 2020.godine, kojom se predviđa obogaćivanje doživljajne ponude u kampovima, podizanje kategorija, te uvođenje dodatnih standarda kvalitete usluge. Uz povećanje kvalitete i raznolikosti ponude kampova, očekuje se da kampovi u 2020. godini mogu dostići bruto iskorištenost od 23 posto, što je tri postotna boda više nego 2011. godine, naglasio je Koraca.

- U skladu s time, Ministarstvo turizma kroz program dodjele bespovratnih potpora pod nazivom "Konkurentnost turističkog gospodarstva", ove je godine, između ostalog, odobrilo kroz mjeru A2, za kampove i kamper-odmorišta, financiranje 15 projekta u vrijednosti od milijun kuna. Ministarstvo turizma je kroz ovaj program posebno naglasilo značaj razvoja kamping ponude u kontinentalnoj Hrvatskoj, kao i u zaleđu jadranskog priobalja čime se ovim oblikom smještaja želi omogućiti još kvalitetnija valorizacija prirodnih, kulturnih i drugih turističkih potencijala područja u kojima se ti kampovi razvijaju i na taj način omogućiti njihov snažniji turistički razvoj. Tome svjedoči i sve veći interes za ponudom kontinenta na tradicionalnim kamping tržištima poput Nizozemske, Francuske, Njemačke i slično, istaknuo je Koraca prilikom otvorenja kongresa.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u kampovima su u prvih osam mjeseci ove godine ostvarena 2,2 milijuna dolazaka te 14,9 milijuna noćenja, što su porast od 4,3 posto u dolascima, odnosno 3,2 posto više u noćenjima više u odnosu na prošlu godinu. Hrvatska raspolaže s 278 kampova, ukupnog kapaciteta 237,7 tisuća kreveta. Prosječan boravak turista u hrvatskom kampu je 6,7 dana. Inače, Istra je najjača kamping regija u državi. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter