Sezona "lova na nastavnike"

Kraj školske godine za sve je učitelje ogroman stres (M. ANGELINI)
Kraj školske godine za sve je učitelje ogroman stres (M. ANGELINI)

Koliko su često učitelji i profesori mete bijesnih roditelja, ali isto tako i nasilnih učenika, pokazala je prije nekoliko mjeseci objavljena rasprava na forumu udruge "Nastavnici organizirano" gdje su nastavnici otvoreno progovorili o svemu onome što svakodnevno doživljavaju u školama: od vrijeđanja, pljuvanja, uništavanja njihove imovine pa sve do otvorenih prijetnji i napada, a eskalacije su najčešće upravo zadnjeg tjedna škole.

- Sezona lova na nastavnike otvorena je već odavno, a to se vidi ne samo po napadima roditelja, oni su samo indikator stanja, već po ponašanju vlasti prema nastavnicima, a što je posljedica općeg stava javnosti da je obrazovanje u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali. Ako može vlast udarati po nama, građani misle da mogu onda i oni lupati našim glavama u stol. Idem u školu učiti djecu računati, a može se dogoditi da me prebiju. Ako ovo nije konačni znak za alarm, onda ne znam što se još treba dogoditi, revoltiran je Dalibor Perković, tajnik ove udruge koji predaje fiziku u srednjoj školi.

Ispričao nam je da je upravo zamoljen da ostane sat vremena dulje u školi kako bi dodatno ispitao neke učenike.

- To vam u školskom žargonu znači da im poklonite dvojku. Moljakanje, cmizdrenje i uvlačenje, to je način kako uspjeti u našem društvu, to učimo našu djecu. A ako ne ide, roditelji će nekoga istući, veli Perković.

Učiteljica hrvatskog jezika Teana Tomažin izT OŠ Giuseppina Martinuzzi u Puli potvrdila je da kraj školske godine za sve učitelje predstavlja abnormalni stres.

- Svatko si uzima za pravo da dovodi u pitanje naše ocjenjivanje. U drugim se zanimanjima cijeni stručnost, ali u našem svi misle da znaju i mogu bolje od nas. Mi smo osobe s visokom stručnom spremom koje predano rade svoj posao. Dokle god se u društvu bude stvarala loša slika o nama, situacije kao što su one u školi u Klisu i dalje će se događati. Mi u školi imamo jednu izreku, djeca su naša četiri godine, a roditeljima ostaju cijeli život. Naše je da im pomažemo djecu izvesti na pravi put, da od njih stvorimo radnike, a to se može postići samo kontinuiranim radom. No, upravo ti završni pritisci roditelja pokazuju da se od nas traži da od djece stvaramo gotovane, istaknula je Tomažin. (M. JERIN)

Ravnatelj škole u Klisu osuđen jer je branio kolegicu
Dan nakon nemilih scena u OŠ Petar Kružić na Klisu, gdje je jedan 40-godišnji roditelj učenice 7. razreda te škole pred punim razredom učenika napao nastavnicu biologije i kemije Maju Vrgoč, a potom se krenuo obračunati i s ravnateljem Nevenom Tešijom koji je pritekao u pomoć nesretnoj ženi, neobične poruke stižu iz policije i prekršajnog suda. Sud je ravnatelja Tešiju osudio na novčanu kaznu od 300 kuna jer je branio nesretnu ženu i sebe. Nasilnom roditelju određeno je pak 15 dana zatvora te je odmah upućen u zatvor na Bilicama odraditi sedam dana iza rešetaka. (M. MATANA/NL)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter