Sezona je pocela, velike navale nema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Gužva je, radi se!", tim su nas rijecima docekali carinici i granicni policajci na Plovaniji i Kaštelu. Granicni su prijelazi otvorili sve trake kako bi spremno docekali prvi veliki val turista.

- Promet je jaci nego prošlih dana. Trenutno imamo otvorene tri trake i nema dužih cekanja. Najviše je Talijana, Nijemaca i Slovenaca, kazao je Dario Pajtak, šef smjene na granicnom prijelazu Kaštel. I za nedjelju najavio ocekivan pojacan promet prema ulazu u jutarnjim satima, dok se popodne ocekuju gužve na izlazu iz zemlje.

Sezona je definitivno pocela, ali za mnoge je slabija nego lani. - Ako nam Slovenci ne spase sezonu, ne znam tko ce. Nijemaca još uvijek nema mnogo, kod njih još traje škola. U odnosu na lani ima više Švedana i Danaca, a zaluta cak i pokoji Finac, kazao je jedan carinik.



Pitamo ga jesu li pronašli štogod ilegalno u prtljažnicima, veli da je turista mnogo, a carinika malo pa niti ne uspiju sve prekontrolirati. - Najviše se šverca na Bregani i Macelju, tamo prolazi Balkanska ruta. Istra je slijepo crijevo, ovdje se nema što švercati, veli on.

Zasigurno, još smo daleko od najvece navale gostiju koja se ocekuje za kraj srpnja i pocetak kolovoza kada su kolone vozila ispred najfrekventnijih granicnih prijelaza Plovanija i Kaštel lani dostizale i 17 kilometara.

Prema izlazu iz zemlje u subotu je kolona u jednom trenutku bila duga maksimalno pet kilometara, ali se vecinom kretala od jedan do dva. Vjerojatno je razlog i taj što je nakon izlaza s Istarskog ipsilona izgraden novi kružni tok, pa ovaj dio ceste prema granici više nije usko grlo.



Preko sva tri granicna prijelaza Plovanija, Kaštel i Požane u Istru je ušlo 33.765 turista i 1.308 hrvatskih državljana. U istom je periodu zemlju napustilo 7.788 stranih gostiju i oko 1.770 domacih putnika.

Prema informacijama iz pulske Zracne luke, u subotu su imali 6.100 putnika, što je 500 više nego prve subote u srpnju lani. Najveci broj gostiju je stiglo iz Rusije, Ukrajine, zatim Njemacke, Velike Britanije, Danske i Norveške. Sletjelo je 25 aviona, vecinom chareter letova. (piše Maša JERIN, snimio M. MIJOŠEK)

CJELOVITA REPORTAŽA S GRANICE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE


Podijeli: Facebook Twiter