Sezona i nije tako sjajna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andric komentirao je dosadašnji tijek turisticke sezone i istaknuo da se ne slaže s resornim ministrom Damirom Bajsom da je sezona divna i krasna. Nitko ne može osporiti da se povecao broj dolazaka i nocenja gostiju, no Andric smatra da se na temelju podataka o fizickom prometu ne može ocjenjivati uspješnost sezone.

- Kljucno je koliko cemo novca zaraditi od turizma. Bio bih sretan kada bismo uprihodovali jednako kao i 2009. godine, oko 6,4 milijarde eura, a to je za milijardu manje nego 2008., rekao je Andric. Razlog tomu što prihodi od turizma ne slijede povecanje fizickog broja gostiju vidi u tome što su neki hotelijeri potiho snižavali cijene u strahu od slabijeg bukinga te što je vecina gostiju slabije platežne moci.

No kljucna boljka hrvatskog turizma po njegovu je mišljenju neinventivnost i nedostatak sadržaja koji ce goste natjerati da više troše.

- Osim nudenja kreveta, sunca i mora ne znamo osmisliti novu ponudu zahvaljujuci kojoj ce gosti više trošiti. Cipar zaraduje 35 milijardi eura od turizma pa su naše 6,4 milijarde smiješne, a imamo sve potencijale da ostvarimo više, iznio je.S

indikalisti su izrazili i nezadovoljstvo što nitko, ni premijerka ni ministar turizma u svojim hvalospjevima o turistickoj sezoni nisu spomenuli važnost radnika u turizmu, koji su kljucni faktor za uspjeh.

- Prava je istina da imamo nezadovoljne radnike u turizmu. Naše place zaostaju 12 do 16 posto za državnim prosjekom, turisticka branša konstantno bilježi pad broja zaposlenih, agencije za privremeno zapošljavanje mešetare i nude radnike po nižim cijenama stvarajuci nelojalnu konkurenciju poslodavcima koji uredno placaju sve doprinose, a ne smijemo zatvarati oci ni pred time da cvjeta siva ekonomija, istaknuo je Andric.


Podijeli: Facebook Twiter