Sezona bijelog tartufa zbog ranije vegetacije od 1.09

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Udruzi tartufara Istra sa sjedištem u Buzetu, prošle godine nije uspjelo, hoće li joj ove ubrzati donošenje izmjena Pravilnika o zaštiti gljiva kako bi se sezona bijelog tartufa Tuber magnatum pico zbog ranije vegetacije pomaknula za petnaest dana i započela 1. umjesto 15. rujna?

Alen Papišta, donedavno tajnik Udruge tartufara Istra, a sada novoizabrani predsjednik, na preksinoćnjoj je skupštini održanoj u Društvenom domu u Sv. Martinu, najavio da će ponovo kontaktirati Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koje nadležno za donošenje pravilnika. Takve napore tartufara zdušno podržava i Grad Buzet, prenio je gradonačelnik Siniša Žulić. Podršku Udruzi tartufara iskazao je i načelnik Općine Karojba Alen Rosić.

Dva dresirana i jedan mladi pas

S obzirom da tartufari još nisu dobili poziv da se uključe u radnu skupinu za promjenu pravilnika, Skupština je jednoglasno potvrdila glavne ciljeve njegove izmjene, a to je da se umjesto dosadašnjeg ograničenja sakupljanja tartufa uz pomoć jednog dresiranog i jednog psa u postupku dresure, uvede odredba da se mogu koristiti dva dresirana i jedan mladi pas. Prijedlog je i da se odredi razdoblje sakupljanja za tri vrste crnih tartufa; da za Tuber aestivum traje od 15. travnja do 1. studenoga, Tuber melanosporum od 1. studenoga do 15. ožujka, a Tuber brumale od 1. studenoga do 15. ožujka.

Iskazana je i namjera da se djeluje u svim smjerovima radi smanjenja sječe drva, a sve u cilju zaštite i povećanja plodnosti postojećih staništa tartufa u cijeloj Istarskoj županiji. Namjera je Udruge zajedno sa profesorom Ivicom Tikvićem sa Šumarskog fakulteta. i Upravom šuma Podružnicom Buzet, pronaći optimalno rješenje koje bi se dostavilo predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Ivanu Paveliću, a on ga predočio resornom ministarstvu.

Novi predsjednik Alen Papišta

Uz zanimljivo izlaganje o bijelom tartufu, gost Skupštine, Gilberto Bragata iz talijanskog ministarstva šumarstva, napomenuo je da je regija Marce u odluke o gospodarenju šuma uključila i tamošnju udrugu tartufara te da je na taj način povećana plodnost postojećih staništa bijelih tartufa za 15 do 20 posto. Napomenuo je da je potrebno što hitnije udruživanje svih nadležnih institucija, te veća i kvalitetnija zaštita prirodnih staništa bijelih tartufa uz obavezno uključenje tartufarskih udruga.

Iako je zbog bolesti najavio ostavku, predsjednik Udruge tartufara Istra Slobodan Karanović nije ju podnio, stoga ga je Skupština sukladno statutu smijenila te za novog izabrala dosadašnjeg tajnika Alena Papištu. Karanović je dan nakon Skupštine, prenio je Papišta, ipak podnio pismenu ostavku i podržao sve odluke.

Uz dosadašnje članove, a to su Boris Lakošeljac (potpredsjednik), Leonardo Lakošeljac, Dorijano Šverko, i Masimiliano Selovin, proširen je sastav Upravnog odbora čime su pokrivena sva istarska područja; predstavnik Motovuna je Kris Vaškoto, Kršana Miljenko Herić, Livada/Oprtlja Izak Versa, Buzeta Branka Bartolić (tajnica), Pazina Željko Maronić (tajnik), Vrha Darko Muzica i Labina/Raše- neslužbeno Boro Cvjetičanin. U Nadzornom odboru su; Valter Vivoda, Damir Modrušan, Vlado Božić, a Stegovnoj komisiji Branko Buršić, Liver Bubić i Mario Vivoda. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter