Severina u petak na terasi Zad kaštela


Najveća istarska pučka fešta, žminjska Bartulja, ove se godine proteže na čak tri dana, od četvrtka, 24. kolovoza, do subote, 26. kolovoza, a program su na konferenciji za novinare predstavili žminjski načelnik Željko Plavčić, direktorica žminjske Turističke zajednice Lenka Šajina, predsjednik Općinskog vijeća Sanjin Stanić te organizator glazbenih programa Sanjin Galant.

Pljočke od kamena i aluminija

Program žminjske Bartulje počinje u četvrtak misom u crkvici sv. Bartola u 9 sati. Istog dana u 16.30 sati počinje bartuljska biciklijada sa startom na parkiralištu Osnovne škole: za djecu je pripremljena trasa duga 13 kilometara, dok će odrasli voziti 27 kilometara. Od 18 sati igra se nogometni Memorijalni turnir veterana "Roberto Radetić".

U petak se program nastavlja boćarskim turnirom u Vidulinima od 12 sati, a u 18 sati prijateljsku nogometnu utakmicu odigrat će NK Žminj i NK Smoljanci Sloboda - Svetvinčenat. Djeci je namijenjena predstava Teatra Naranča "Veli Jože" koja počinje u 19.30 sati na šterni kraj župne crkve. Na večernjoj zabavi na terasi Zad kaštela od 21 sat nastupaju Replay Band, DJ Nikola z Kukurini i glavna zvijezda večeri - Severina.

Subota je središnji dio žminjske Bartulje a toga će se dana održati tradicionalni sajam koji će se sa sajmišta protegnuti sve do trga pred župnom crkvom. Na sajmištu se održava stočni sajam i smotra domaćih životinja već od 7 ujutro. U 10 sati počinju turniri u pljočkanju po starinski - s pljočkama od kamena, te u "modernoj" verziji s pljočkama od aluminija. Na nogometnom igralištu od 9 sati igraju se prijateljske utakmice mlađih ekipa NK Žminja i NK Rudara iz Labina. Sportski program nastavlja se u 10 sati startom atletske utrke "Žminj teče(ka)" ispred župne crkve, a trči se stazom dugom 7,3 kilometra. U 17 sati na livadi iza Caffe bara Gimino počinje demonstracija preponskog jahanja, a od 18 sati će se na trgu pred župnom crkvom predstaviti Folklorno društvo Cere, učenici žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana, polaznici Dječjeg vrtića Rapčići, Žminjske mažoretkinje te članovi Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju.

Kapuz z ovcon i kreke

U subotnjem večernjem zabavnom programu Zad kaštela od 19 sati nastupaju Emanon Band, Proleteri, Mauro Staraj & La Banda, kod bivšeg Magnusa nasuprot župne crkve organizira se Susret generacija uz nastup grupe T.T.R.T i DJ-a Dragu, a na malom rukometnom igralištu posjetitelje će zabavljati Akord Live band. Na sve koncerte osim Severininog ulaz je besplatan. Uz ovaj prebogat program Bartulja uvijek donosi i mnoge tradicionalne gastronomske zanimljivosti, jer kako često kažu stariji Istrijani, "nisi bija na Bartulji ku nisi prova kapuz z ovcon i kupija kreke". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter