Sever: Pripremamo se za opci štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osokoljeni uspjehom u sakupljanju potpisa za referendum o Zakonu o radu, sindikati pocinju anketirati clanstvo o tome podržavaju li generalni, opci štrajk u zemlji, cije bi politicko znacenje bilo golemo. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, u svojim je ocekivanjima takoder dosta oprezan.

- Što sindikalne središnjice, medu kojima i NHS, pripremaju za jesen?


- Teško je reci što ce se sve zbivati u mjesecima koji dolaze. Ali, nas u sindikatima ceka obveza koju smo preuzeli na Drugom hrvatskom svesindikalnom saboru, gdje smo zapitali sudionike podržavaju li ideju da se clanstvo anketira o potrebi opceg generalnog štrajka. Sudionici sabora bili su u velikoj vecini za to, tako da cemo u iducim mjesecima svakako anketirati svoje clanstvo želi li da organiziramo - zbog gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji - generalni štrajk. Obveza tog unutarsindikalnog referenduma je pred nama.

Uz to, svakako želimo reagirati na najave mirovinske reforme. Kada je posljednji puta radena mirovinska reforma, prije deset godina, sindikati su takoder burno reagirali. Sjetit cete se da smo tada prikupili 333 tisuce potpisa protiv takve mirovinske reforme. Danas treba vidjeti što Vlada namjerava poduzeti, ali jasno je da se radi o udaru na nove umirovljenike. Moramo povesti racuna o tome i naša dalja reakcija ovisi o potezima Vlade. Ocekuju nas i problemi s isplatama placa, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Moglo bi biti velikih problema s isplatama mirovina, socijalom i zdravstvom. Sindikati ce se morati dogovoriti o zajednickim potezima i reakciji na takvu situaciju.

- Kako cete reagirati na smanjenje placa u javnim i državnim službama, koje najavljuju pojedini dužnosnici vladajuce koalicije?


- Reakcija se prije svega ocekuje od Sindikata državnih i javnih službenika, a mi u središnjicama cemo ih podržati.

- Meteorolozi, u svojim dugorocnim prognozama, najavljuju toplu, pa i vrucu jesen. Što kažu sindikati?


- Proteklih godina cesto se najavljivala vruca jesen, koje nije bilo. Ali, tada je bilo bolje nego danas, iako nije bilo dobro. Sad je situacija gora, te najavljuje «vrucu jesen», iako nama u sindikatima to nije cilj. Naš cilj je dobrobit naših clanova i svih gradana, odnosno poboljšanje gospodarske situacije i dizanje životnog standarda.

Nema izgleda da se ekonomski oporavak doista dogodi u dogledno vrijeme. No, dode li do poskupljenja hrane, komunalija i energenata, siguran sam da ce nas gradani pozvati da ih izvedemo na ulice!

INTEGRALNI RAZGOVOR DUBRAVKA GRAKALICA SA KREŠIMIROM SEVEROM MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter