Sevdalinke, "Brkica" i balun na Fontani

Dani bošnjačke kulture u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Dani bošnjačke kulture u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Pravi festival bošnjačke glazbe, običaja i gastronomije predstavili su na Trgu Fontana Bošnjaci Istre na drugom izdanju manifestacije koja je pod nazivom "Dani bošnjačke kulture" održana u organizaciji predstavnika bošnjačke nacionalne manjine za Grad Buzet i Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet te pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i Istarske županije. Bošnjački i istarski KUD-ovi i vokalne skupine, predstavili su bošnjačku kulturu kroz poeziju, izvorne pjesme - sevdalinke, plesove i igre iz Bosne i Hercegovine, kao i istarske narodne plesove i pjesme.

- Dani bošnjačke kulture postali su dio turističke ponude Buzeta i uvršteni su u program obilježavanja gradskog praznika i Subotine. Rujanskom manifestacijom predstavljamo jedan dio bogatog kulturnog stvaralaštva bošnjačke nacionalne manjine u Istri, a svojim nastupom obogaćuju je i čuvari kulturnog identiteta Istre. Lako je graditi i čuvati različitosti u sredini u kojoj različitost nije mana nego vrlina, poručio je zadovoljno predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić.

- Najveće bogatstvo Istre jesu ljudi, koji jedne druge ne pitaju koje si narodnosti, nacionalnosti već samo kakav si čovjek, istaknuo je istarski župan Valter Flego. Naglasio je također da su temeljne vrijednosti Istre rodna, vjerska ravnopravnost, antifašizam, suživot, pa nas ovakve manifestacije uče da jedni druge bolje upoznamo kroz tradiciju, kulturu, gastronomiju.

Zadovoljstvo zbog manifestacije koja se pokazala lijepim spojem bošnjačke i istarske glazbe, izrazio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić uz želju da postane tradicija rujanskih gradskih svečanosti. Ispred Hotela Fontana nastupili su; Folklorna skupina "Buzetski biseri", Folklorno društvo "Pazin" iz Pazina, KUD "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana, vokalna skupina "Vetta" iz Vrha, vokalne skupine NZB Bujštine, KUD "Kršanski ljiljani" iz Kršana, KUD "Đulistan" iz Labina, a po prvi je puta u Istri gostovao KUŠD "Behar" iz Kopra.

Predstavljena je izdavačko-informativna djelatnost KDBH "Preporod" iz Zagreba, a KUD-ovi su na zasebnim štandovima prezentirali rukotvorine te starine. Bošnjakinje iz Buzeta, Labina, Kršana i Kopra pripremile su tradicionalna bošnjačka jela poput bureka, pita, baklava što se drugu godinu za redom pokazalo kao svojevrsna gastro-atrakcija za sve posjetitelje, a zabava je nastavljena uz nastup Mrga banda. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter