Sevdah i crnogorske narodne pjesme u INK-u

Bošnjačka i crnogorska večer u INK-u
Bošnjačka i crnogorska večer u INK-u

Koncert bosanskog sevdaha i crnogorske narodne pjesme održan u subotu u Istarskom narodnom kazalištu, pod pokroviteljstvom Grada Pule i Istarske županije, privukao je brojnu publiku koja je ispunila gotovo sva mjesta u gledalištu.

Predstavljanje tradicije i kulture dviju nacionalnih manjina u Hrvatskoj koje surađuju dugi niz godina započeli su svojim pozdravnim govorima predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić i predsjednik Zajednice Crnogoraca grada Pule Rade Batričević.

Uoči samog koncerta, nastupio je na harmonici Denis Alićajić, zatim Elma Muratagić iz Buzeta koja je na fruli izvela popularnu "Brkicu" Gustafa i potom folklorna sekcija Merak iz Raše koji su svojim plesom izazvali buran pljesak.

Središnji nastup bio je rezerviran za ženski zbor Bulbuli Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske Preporod iz Zagreba i mješoviti zbor Montenegro Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Montenegro također iz Zagreba, koji su nastupili pod umjetničkim vodstvom Ismeta Kurtovića. Pratili su ih Edin Džaferagić na harmonici i Danijel Domazet na kahonu. Ova dva zbora često nastupaju zajedno te su izveli tradicionalne crnogorske pjesme poput "Kraj Cetinja selo malo", "Šetajući pored Ljubovića" te brojne bošnjačke poput skladbe "Ivanova korita". Dio koncerta nastupio je sam zbor Bulbuli, a svaku njihovu izvedbu pratio je pljesak i pjevušenje publike. Među izvedenim skladbama bila je i tradicionalna sevdalinka "Kad ja pođoh na Bembašu" te poznata skladba "Zvijezda tjera mjeseca". (P. LUKEŽ, snimio A. KANCELAR)

Rovinj: Pomoć za KUD Lukavac

U subotu je u prostorima bošnjačke nacionalne manjine u Rovinju održana humanitarna večer s ciljem da se prijateljskom KUD-u Lukavac iz Bosne i Hercegovine pomogne u obnovi njihovih društvenih prostora koji su prije dvije godine, zajedno sa svom opremom, do temelja izgorjeli u požaru.

Ovu plemenitu inicijativu pokrenula je osamnaestogodišnja ilahija Hidaeta Kenjar, koja je u nekoliko navrata i kao članica KUD-a "Bosna" Županije istarske, i to kao gošća smotri, boravila u Lukavcu.

Tijekom večeri posjetitelji su mogli uživati u plesu članica KUD-a Kršanski ljiljani te uživati u sevdah večeri obogaćenoj nagradnim igrama i tombolom. Sveukupno prikupljeno je oko pet tisuća kuna iako se, po riječima predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Rovinj, Suada Salkića, do kraja akcije (bit će okončana koncem slijedećeg tjedna) očekuje da se taj iznos udvostruči.

Pripremaju se još dvije humanitarne večeri, obje u korist pomoći bošnjačkim obiteljima. Vijeće bošnjačke nacionalne manjine u Rovinju trenutno broji 440 članova. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter