Sevdah Amire Medunjanin zapalio Rovinj


Druga večer 3. Avantgarde jazz festivala bila je u znaku fantastične Amire Medunjanin, Sarajke koju su glazbeni kritičari prozvali bosanskom Billie Holiday. U Rovinju, u kojem je prvi put nastupila, predstavila se aktualnim albumom "Amulette", koji je realizirala u suradnji s klaviristom Bojanom Zulifikarpašićem i Bahrom Kelifeom na perkusijama.

Pored njih dvojice, pažnju publike plijenio je i Nenad Vasilić za kontrabasom, kao i Amirin posebni gost iz Sarajeva, gitarist Boško Jović, s kojim je izvela Šantićevu "Što te nema", te na tren kod mnogobrojne publike prizvala i sjećanje na još jednu omiljenu Sarajku, Jadranku Stojaković.

Slične emocije Amira i njen glas izazvale su i interpretacijom pjesme "Bele ruže", koju je nadahnuto pjevao Šaban Bajramović, za kojeg je pjevačica rekla da je bio i najveći interpretator romske pjesme na ovom dijelu Balkana.

Ipak, poseban vrhunac publika je doživjela izvedbom još jedne Šantićeve pjesme, "Emine", koju je izvela bez instrumentalne pratnje. No, pomoć je došla od publike, koja je uistinu tijekom koncerta bila drugi i treći back vokal. Oni pak, koji se nisu usudili pustiti glasa, prepustili su se uživanju u koncertu, mnogi, i sa suzama na licu.

Koncertna večer okončana je izvedbom jedne od najpoznatijih bosanskih pjesma "Kavu mi draga ispeci", opet u suradnji s publikom.

No, Amira je s jednakim žarom, strašću i emocijama izvela i ostale prelijepe bosanske sevdalinke, kao i makedonske narodne pjesme kojima je i otvorila koncerti večer. Čule su se tako i "Jano mori",  "Grana od bora", ali i jedna koju je pjevala i Amirina praprabaka "Kad puhnuše sabahzorski vjetrovi".

Bila je to večer za pamćenje, večer sevdaha ili kako kaže sama Amira Medunjanin, "pjesama koje lome dušu". (N. O. RADIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter