Seul Pjongjangu: Odustanite od raketa, vratite dugove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južna Koreja pozvala je u petak Pjongjang da odustane od svog preskupog programa raketa dugog dometa i vrati stotine milijuna dolara južnokorejske pomoći u hrani koju je komunistički režim primao u zadnjih desetak godina.

Seul je od 2000. do 2007. poslao Sjevernoj Koreji 2,6 milijuna tona pomoći vrijedne 720 milijuna dolara.

Pomoć se trebala vraćati kroz dvadeset godina po povoljnim uvjetima, a prvi obrok od 5,83 milijuna dolara dospijevao je u lipnju, no još nije uplaćen, ističe južnokorejsko ministarstvo za međukorejske poslove.

"Dok ne vraća svoj dug a njezin narod trpi zbog nestašice hrane, Sjeverna Koreja planira lansirati raketu. To je rasipanje novca kojim bi se njezinim stanovnicima mogla osigurati hrana za nekoliko godina", bio je kritičan glasnogovornik ministarstva Kim Hyung-Suk.

Isto je ministarstvo u izvješću objavljenom u četvrtak ocijenilo da je Sjeverna Koreja za razvoj raketa u 2012. potrošila 1,3 milijarde dolara.

Pjongjang planira lansirati raketu između 10. i 22. prosinca kako bi postavio u orbitu civilni satelit, nakon analize pogrešaka počinjenih tijekom prethodnog lansiranja u travnju koji se završio potpunim neuspjehom.

Južna Koreja, kao i Sjedinjene Države, Japan, Rusija i mnoge zapadne zemlje, optužuje sjevernokorejski režim da želi izvesti novi pokus s balističkom raketom, čime krši UN-ove rezolucije. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter