Šetnju po 11 lokacija predvodit će Led Drummersi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednja tri ljetna dana, od 21. do 23. rujna, proteći će u Puli u znaku petog Festivala svjetla Visualia, spektakularnoj igri svjetlećih instalacija koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pogotovo ove godine jer će se prikazati sve najbolje od dosadašnjih Visualija, svojevrsni "Best of" koji će ponuditi svjetleće bubnjare Led Drummerse i "hvatače munja" Lords Of Lightning.

Lords Of Lightning za kraj

Lani je Visualia festival ušao u kalendar svjetskih festivala svjetlosti. Upravo stoga su direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj i direktor festivala Marko Bolković na jučerašnjoj konferenciji za novinare posljednji put najavili ovogodišnji festival, koji je iz svibnja prebačen za rujan.

- Iz predsezone je festival prebačen u posezonu s ciljem privlačenja gostiju u Pulu kada nije visoka turistička sezona. Festival će se održati na jedanaest gradskih lokacija i riječ je o prvom i najvećem festivalu svjetla u Hrvatskoj, na kojem će se moći uživati u više od 25 svjetlećih instalacija, rekla je Cinkopan Korotaj i istaknula da su organizatori festivala TZ Pula i Udruga Sonitus, uz podršku Arheološkog muzeja Istre i Udruge kineziologa te veliku pomoć Grada Pule.

Upravo je pet godina postojanja Visualije dokaz njegove vrijednosti, predstavljanja čarolije i ljepote novih tehnologija i audiovizualnih umjetnosti, a na poseban je način brendirana Pula, pogotovo kroz Skirine "Svjetleće divove".

Ove godine program će se sastojati od najboljih instalacija i točaka iz protekle četiri godine, ali očekuju se i gosti te će biti postavljene razne instalacije diljem grada.

- Kroz koji dan počinjemo s postavljanjem instalacija po gradu. Program će sačinjavati najbolje od 2013. godine do danas, a započinje u četvrtak šetnjom po 11 lokacija. Posjetitelje će predvoditi Led Drummersi, a prije toga u 20.30 sati održat će se svečano otvaranje na Forumu i premijera video mappinga Lunar, najavio je Bolković.

Riječ je o mappingu s temom odlaska na mjesec, a bit će prikazana na zgradi Foruma 8 (kavana Forum), koja je obnovljena sredstvima Ministarstva turizma da bi se u budućnosti realizirao projekt 360 mapping na Forumu. Druga večer festivala, u petak, bit će posvećena mappiranju po gradu, od Foruma do zvonika katedrale, a svaku večer riva će biti mjesto igre Svjetlećih divova, od Lighting Giantsa, preko Riders On The Dstorm, do Vanity Valtza.

Zadnju večer festivala, u subotu, bit će održana noćna utrka Xica i to kroz grad okupan svjetlošću, od Arene preko rive Zerrostrassea i novog rotora na ulazu u grad, s ciljem u Areni gdje će čak dvije predstave, u 20.15 i 22.30 sati, imati Lords Of Lightning.

Svjetlosni paviljon Deana Skire

- Neki će programi trajati samo jedan dan, a neki će biti postavljeni sva tri dana na poznatim lokacijama. Novost će biti svjetlosni paviljon Deana Skire ispred Arene u Istarskoj ulici, kao i naša domaća instalacija Point Of View u Domu hrvatskih branitelja. I ove godine na Danteovom trgu bit će postavljena instalacija Wishing Well, koja će imati humanitarni karakter, a posljednji dan festivala bit će izravno prenošen livestreamom na stranici istralive.com te našoj Facebook stranici, otkrio je Bolković.

Festival svjetlosti tijekom tri dana koliko traje okuplja oko desetak tisuća posjetitelja koji uživaju u nezaboravnim doživljajima, emocijama i novim iskustvima. Od stalnih postava sva tri dana festivala na Giardinima će biti instalacija Visualia Tree, svjetleće drvo koje "govori". Na Portarati će biti postavljena interaktivna zvučna i svjetlosna instalacija "Laser Jarp Q", a u Domu hrvatskih branitelja spomenuti "Point Of View" te na Danteovom trgu "Wishing Well". Na Trgu sv. Tome održavat će se video mapping Lightbox i Invisible Window, a u Kandlerovoj ulici 3D mappirani mural Noordung's Flight. Posjetitelji će u Titovom parku moći uživati u magičnom vrtu Magic Gardenu, potom interaktivnoj svjetlećoj instalaciji Residence Of Light & Music te Light Oscillator, kao i u Lighting Sculprues i Lighting Postcard i Nexusu. U Istarskoj ulici svjetlosnim paviljonom Twisted Dean Skira ponovno će otkriti dio svjetleće čarolije, dok će njegovi Svjetleći divovi svakodnevno iznova oduševljavati posjetitelje na rivi. (Goran ROJNIĆ)

Program

Četvrtak, 21. rujna: Forum - svečano otvaranje festivala (20.30), premijera video mappinga Lunar (21), Led Drummers (21.15); Riva-Carinski gat - Lighting Giants (21.45).

Petak, 22. rujna: Forum - 2D & 3D video mappings 1. i 2. dio (20.30 i 23); Trg sv. Tome - video mapping Traveller 13 (21.15, 22.30, 23.30); Riva-Carinski gat - Riders On The Storm (21.45).

Subota, 23. rujna: Arena - Lords Of Lightning (20.15 i 22.30), Pulska Xica - utrka na 5 i 10 kilometara (20.30-podjela medalja 22), DJ after party (22.40); Riva-Carinski gat - Vanity Valtz (23).


Podijeli: Facebook Twiter