Šetnji po znamenitostima odazvalo se 80-ak Puljana

Šetnja počinje ispred Arene i traje sat i pol  (D. MEMEDOVIĆ)
Šetnja počinje ispred Arene i traje sat i pol (D. MEMEDOVIĆ)

Društvo turističkih vodiča Pule, u sklopu akcije "Pričaj mi o Puli", dosad je u tri navrata, krajem stare i početkom nove godine, organiziralo besplatne turističke ture po gradskim znamenitostima. Inicijativa je namijenjena djeci, njihovim roditeljima, djedovima i bakama te svima onima koji žele prošetati Pulom i pogledati je jednim malo drugačijim očima.

Posljednjoj organiziranoj šetnji u četvrtak 5. siječnja, unatoč jutarnjoj hladnoći i buri, odazvalo se 30-ak osoba, što mlađih što starijih, gotovo kao i 3. siječnja, dok se na staru godinu 29. prosinca akciji odazvalo 20-ak Puljana. Dosad je dakle 80-ak osoba iskoristilo tu mogućnost da uz stručnog vodiča upoznaju svoj grad. Treba reći da su neki bili i više puta u obilasku Pule, a upravo smo i mi naletjeli na jednu grupicu koja je bila krajem godine i sada opet jer im se, kažu nam, obilazak jako svidio.

Potrebno je da se ljudi odazivaju na ovakve razglede grada da bi ga vidjeli na jedan drugačiji način. Mi svi jurimo i žurimo kroz grad, pored Arene prođemo stotinu puta, a da niti jednom ne stanemo i ne zamislimo se o tim spomenicima kulture. Primjerice, krećemo ispred Arene koja je obilježila jednu rimsku, antičku Pulu i koja je do danas ostala jedna od najljepših spomenika kulture ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Naime, ona je jedinstvena u svijetu, ne po veličini, jer je 7. pa veličini, ali zato ima najočuvanije zidove od svih…", započela je priču jedna od turističkih vodiča uključenih u ovu akciju.

Kako saznajemo od Rossane Matejčić Miljević iz Društva turističkih vodiča Pule, u ovu je akcije uključeno osam vodiča od 60-ak članova koliko ih Društvo okuplja.

- Drago mi je da su građani prihvatili našu inicijativu i priključili su organiziranom turističkom vođenju. Mogu najaviti da nam predstoje još dva vođenja i to 13. i 15. siječnja, a upravo 15. siječnja jedno će vođenje biti za grupu na talijanskom jeziku. I zato pozivamo građane, eto sada i talijanskog govornog područja, da dođu i da čuju jednu zanimljivu priču o Puli, rekla je Matejčić Miljević.

Ovi su obilasci i zamišljeni kao prilika za druženje dvije generacija, ali i kao mogućnost dodatne, besplatne zabave tijekom školskih praznika koja uz šetnju i druženje na svježem zraku nudi i zanimljivosti o vlastitom gradu. Šetnja traje sat i pol, turistički vodiči čekaju ispred Arene, odakle šetnja započinje. Akcija je besplatna. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter