Šetnja uz mrežu raških kanala

Ovdje će biti izgrađena zapornica
Ovdje će biti izgrađena zapornica

Kroz Rašu prolazi kanal koji prati cestu prema Puli kada izađemo iz grada, a na Mostu Raša pojavljuje se još jedan kanal i spaja se s njim te, kada prijeđemo rijeku, počinju neki drugi kanali koji s prethodnima nemaju veze. Uz kanal se nalaze glavni izvori pitke vode labinskog vodovoda.

Kanali izgrađeni 1937. da bi se isušilo tlo i mogao izgraditi potpuno novi rudarski gradić, a laguna u Raškoj dolini pretvoriti u plodna polja, čine sustav koji je teško razumjeti na prvu loptu i rijetki su oni koji znaju sve detalje o njemu. Jedan od njih je Klaudio Blažina, direktor komunalnog poduzeća Tim Arsa, s kojim smo obišli ključne točke sustava s lijeve strane rijeke Raše.

Dva su obuhvatna kanala kroz naselje Raša i oko njega. Obuhvatni kanal broj 1 počinje daleko izvan općine, u Ripendi, na području grada Labina. Zapravo je riječ o koritu Krapanskog potoka koji je ime dobio po svom najizraženijem dijelu toka, kroz guduru Krapan i istoimeno naselje, gdje za vrijeme jakih oborina s okolnih brda prima osam od ukupno trinaest bujičnih pritoka. On Labin dijeli poprijeko, a Rašu uzdužno, tj. Raša je izgrađena duž njegovog korita.

Važno je znati da se u njega ulijevaju vode iz labinskog pročistača, u koji se slijeva mješavina gradskih oborinskih i otpadnih voda. Isto je vrijedilo i za Rašu do prije četrdesetak godina. Naime, na kraju naselja postoji septička jama u koju su se slijevale otpadne i oborinske vode, odakle su se crpkama odvodile preko kanala u taložnice. Kruti otpad se zadržavao, a pročišćena voda istjecala je u kanal.

- Talog se odvozio na Bonifiku, odnosno na polja kao gnojivo. Sjećam se da su na njemu nicale ogromne sadnice pomidora, koje smo mi djeca čupali i donosili doma, ispričao nam je Blažina. (Napisao i snimio R. SELAN)

VIŠE ČITAJTE U PRILOGU ISTRA PLUS


Podijeli: Facebook Twiter