Šetnja Šijanskom šumom i dalje besplatna

Priroda i zrak još uvijek besplatni - Šijanska šuma u Puli (Arhiva)
Priroda i zrak još uvijek besplatni - Šijanska šuma u Puli (Arhiva)

Ulazak u park-šume u Puli (Šijanska, Busoler), Rovinju (Škaraba i Zlatni rt) te u posebne rezervate, Motovunsku i šumu Contiju kod Vrsara neće se naplaćivati, tvrdi Elvis Zahtila, ravnatelj Javne ustanove Natura Histrica koja upravlja tim zaštićenim područjima. Naime, nakon što su iz Hrvatskih šuma stigle najave o tome da će se, prema Pravilniku o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda, korištenje dijelova uređenih šumskih površina naplaćivati, mnogi su se s nevjericom zapitali hoće li odsad morati plaćati - "odlazak u prirodu" te što slijedi nakon toga. Deset kuna za đir po Giardinima? Pet kuna za udisanje zraka? Porez na prozore?

Iz HŠ-a su nam potvrdili da se spomenutim pravilnikom kani uvesti naplata (nije rečeno i kada), ali samo "onih površina koje su Hrvatske šume dodatno uredile".

- Na primjer, naplaćivat će se korištenje površina izvan šuma na kojima su izgrađeni betonski roštilji i održavaju se travnjaci, postavljene su klupe i sjenice ili je uređen neki drugi popratni sadržaj. Jednak je slučaj i s korištenjem biciklističkih staza: naplaćivat će se korištenje samo onih staza koje smo mi uredili i investirali u popratni sadržaj. Napominjemo da se naplata korištenja površina u ovom smislu još nije počela provoditi, već je u Pravilniku i cjeniku ostavljena kao mogućnost, s obzirom na velike turističke potencijale kontinentalnog dijela Hrvatske. Dakle, nema govora o tome da se naplaćuje šetnja ili prolazak šumama, njima se može šetati kao i dosad. Iznimka su organizirane i najavljene manifestacije i proslave za veći broj sudionika, za koje se račun ispostavlja organizatoru, priopćila je Ana Juričić Musa, glasnogovornica Hrvatskih šuma.

Nije, međutim, odgovorila u kojim će se to šumama u Istri naplaćivati "upad", niti hoće li naplata biti vječna ili ograničena, dok se ne povrate uložena sredstva. Također nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega bi građani, porezni obveznici koji financiraju ovu državnu tvrtku, ponovno plaćali ono što su, putem poreza - već platili!? Pa i taj hipotetski roštilj.

Prema cjeniku HŠ-a, obiteljski izlet, preciznije "dozvola za korištenje površina s popratnim sadržajima u svrhu izleta" jednu bi obitelj dnevno stajala nemalih 40 kuna, a pojedinca 20. Onaj tko bi želio koristiti bike stazu, platio bi 10, a obitelj 20 kuna. Grupa bi za orijentacijsko trčanje platila 250 kuna, a paraglajder 50 kuna za korištenje uzletnih staza. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter