Šetnja rimskom Pulom uz virtualne gladijatore

Tatjana Batalić i Darko Komšo (D. MEMEDOVIĆ)
Tatjana Batalić i Darko Komšo (D. MEMEDOVIĆ)

U sklopu 14. Dana Antike jučer je u pulskoj galeriji C8 promovirana edukativno-zabavna i nagradna igrica "Spectacvla Antiqva" za mobilne i tablet uređaje Android sustava. Riječ je zapravo o nadogradnji projekta pula+ heritage tour kojeg je lani uspješno realizirala pulska tvrtka Mara. Kreiran je tada kulturno-turistički proizvod u vidu tiskanog izdanja vodiča na pet jezika, DVD i mobilna aplikacija za mobilne i tablet uređaje Android i iOS sustava na četiri jezika.

Nadogradnja aplikacije

Ta je mobilna aplikacija približila posjetiteljima pulsku povijest, obuhvatila kulturnu ponudu grada te im pruža šetnju kroz rimske i austrougarske lokalitete, galerije, muzeje, kulturne punktove i broje manifestacije.

Kako je prilikom jučerašnje promocije naglasila direktorica tvrtke Mara Tatjana Batalić, praćenjem statističkih podataka pregleda korisnika aplikacije pula+ heritage tour, a u kontekstu daljnjeg obogaćivanja kulturne ponude grada, ove je godine kreirana igrica za mobilnu aplikaciju Android sustava "Spectavla Antiqva", po istoimenoj manifestaciji koja se u Puli održava od lipnja do rujna, a godišnje bilježi više od 20 tisuća posjetitelja.

- Nadogradnjom Android aplikacije za mobilne telefone i tablet uređaje cilj je sadašnjim i budućim korisnicima, a registrirano je više od 3.600 besplatnih preuzimanja aplikacije iz svih zemalja svijeta, pružiti dodatnu vrijednost. Prvenstveno, to je približavanje manifestacije mlađim naraštajima i svima koji žele upoznati rimsku Pulu, tradiciju i običaje. Na tom će ih putu kroz povijest voditi gladijatori, a stjecat će znanja o borbama, opremi, hrani i nekadašnjem, odnosno životu rimske Pule, rekla je Batalić.

Sredstva Ministarstva kulture

Istaknula je potom kako je poseban cilj promovirati manifestaciju tijekom cijele godine putem suvremene IT tehnologije te na društvenim mrežama, kao i slanjem newslettera korisnicima čija je baza podataka dobivena putem aplikacije pula+ heritage tour. Ostvareno je to u suradnji i uz podršku Arheološkog muzeja Istre i Ministarstva kulture, koje je i ove godine putem programa "Poduzetništvo u kulturi" ocijenilo projekt i dodijelio potporu te tako omogućio realizaciju ove ideje.

Zahvale je Batalić ovom prigodom uputila svom timu koji je pridonio tehničkoj realizaciji projekta, a to su Ivan Belli realizator iz Infinuma, Vedrana Brajković, Marieta Djaković, Vanesa Begić, Svetlana Đurašinović, a posebno ravnatelj AMI-a Darko Komšo.

Ravnatelj Komšo pojasnio je koncept igrice. Radi se o šetnji rimskom Pulom kroz deset lokacija, odnosno deset gladijatora. To su Veliko rimsko kazalište, Slavoluk Sergijevaca, mozaik Kažnjavanje Dirke, Agripinina kuća, Augustov hram, crkva sv. Nikole, Dvojna vrata, Oktogonalni mauzolej, Herkulova vrata i Malo rimsko kazalište.

- Korisnik obilazi lokacije na ruti i prijavljuje se na svaku lokaciju putem QR kodova. Nakon prijave se na lokaciji otključava jedan gladijator na čijoj stranici igrač dobiva sve informacije, statistiku i detalje o njemu. Na svakoj lokaciji na koju se igrač prijavi, otključava se novi gladijator. Kada se otključaju svi gladijatori, korisnik ima maksimalan broj bodova i dobiva nagradu - dvije besplatne ulaznice, pojasnio je način ove virtualne šetnje ravnatelj Komšo. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

Tribina o urbanitetu Pule - od Rima do Austrije

Danas će se, s početkom u 20.15 sati na pulskom Forumu, na platou ispred Turističke zajednice grada Pule, u sklopu Dana antike održati tribina na temu "Dva grada? Urbanitet Pule od Rima do Austrije".

Ugledni gosti ove tribine tematizirat će još uvijek otvorena pitanja iz bogate prošlosti Pule: Što pouzdano znamo o osnutku grada i kada on nastaje te s kakvom svrhom? Koliko su njezine veze s rimskim vojskovođom i državnikom Gajom Julijem Cezarom utemeljene? Što Pulu čini gradom - u rimskom, srednjovjekovnom i ranonovovjekovnom, te austro-ugarskom razdoblju? Može li se nešto novo reći o dataciji najvažnijeg i najupečatljivijeg kulturnog spomenika danas u Puli - Areni i kakva je bila njezina namjena u manje poznatim razdobljima u prošlosti te kako rimska arhitektura utječe na način gradnje u 20. i 21. stoljeću? Na ova i druga zanimljiva pitanja pokušat će odgovoriti gosti tribine dr. sc. Darko Dukovski, dr. sc. Robert Matijašić i dr. sc. Attilio Krizmanić, a voditelj tribine bit će prof. Ivan Žagar. Organizatori manifestacije su Dani antike - Pula Superiorvm i Istarsko povijesno društvo.

Pula će i tijekom dana biti u duhu antike - tako će se na Forumu od ranog jutra održavati rimski sajam i prikaz rimskih zanata te biti organiziran dječji antički kutak. Na Portarati će posjetitelji moći uživati u taverni s tunikama i crticama iz antičkog života, a navečer, od 20 do 20.30 sati, u gladijatorskom treningu. U Galeriji Cvajner će se, s početkom u 21.40 sat, održati svečano otvorenje izložbe radova "Antika na suvremeni način II", uz nastup mladih violinista udruge glazbene edukacije Figaro, a večer zaključuju glumci Teatra Naranča i predstavom Herkul. Tijekom petka u Parku grada Graza bit će organiziran Međunarodni rimski tabor i dječji program udruge Birikina te dječji defile, a od 20 sati antički će se duh preseliti i u Nezakcij gdje će se odigrati predstava Epulon - prikaz civilizacije Histra i rimsko-histarske bitke. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter