Šetnja raznim inačicama skladbe "Ave Maria"

Mezzosopranistica Sofija Cingula
Mezzosopranistica Sofija Cingula

U sastavu glazbenih radionica Arena International, u petak navečer pred brojnom publikom u crkvi sv. Franje održan je koncert naslovljen "Ave Maria".

Na repertoaru su bile brojne skladbe naziva Ave Maria ili Salve Regina, te djela koja veličaju figuru majke i žene u širem smislu. Nastupile su pijanistica Tatiana Šverko, inače umjetnička ravnateljica Arene International i mezzosopranistica Sofija Cingula, a gost im je bio isto tako nadaren mladi violončelist, profesor u pulskoj glazbenoj školi Fabio Jurić. Sudjelovao je i zbor bijelih glasova sastavljen od djece predškolske i rane školske dobi te orkestar Arene International.

Imajući u vidu da su i zbor i orkestar tek nedavno počeli sa zajedničkim uvježbavanjima, budući da su glazbenici dislocirani, svakako svi sudionici zaslužuju pohvale za trud, marljivost i usredotočenost. Odabrani repertoar nije bio lagan, tehnički je bio zahtjevan, a započeo je sa skladbom "Ave Maria" Laure Mjeda Čuperjani, koja inače djeluje na pulskoj Muzičkoj akademiji, a skladala ju je ove godine i posvetila Antoniu Smaregli.

Potom je uslijedio niz Ave Maria, od Schubertove, Luzzijeve, Tostijeve, pa se do Mascagnijeve, kao i Sponzina "Sancta et immaculata virginitas", Tarsijeva "Salve Regina", niz Regerovih djela slične tematike, ili pak Smareglina "Cantico a Maria, Salve Regina". Odsvirana je i skladba anonimnog skladatelja u aranžmanu Romana Puccija "Ave Maria Mediterranea".

Bila je to šetnja raznim inačicama Ave Marie, a izvedene su i neke manje poznate.

Organizatori ove manifestacije koja traje do utorka su tršćansko Narodno sveučilište i Talijanska unija, uz visoko pokroviteljstvo talijanskog konzulata u Rijeci. (Vanesa BEGIĆ)

 

Podijeli: Facebook Twiter