Šetnja partiturama za gudače iz 19. stoljeća


Pred iznimno brojnom publikom u srijedu navečer u muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca održan je koncert klasične glazbe "Silvestrovo u Svetim srcima". Nastupio je I-String trio u sastavu violonist Milan Grbić, Domagoj Terzić (povijesna gitara) i violončelist Dražen Maretić.

U nešto više od sat vremena trajanja koncerta, oni su poveli publiku kroz neke od glazbenih partitura 19. stoljeća za gudače. Započelo je s djelom „Grand Trio extrait de Mozart“ čiji je autor Pierre-Jean Porro, a riječ je o povijesnoj transkripciji sonate „K.304“ sa stavcima „Allegro non tanto“ i „Tempo di Minuetto“. Nakon toga uslijedila je „Serenata op. 19 u A-duru“ Maura Giulianija (Adagio, Scherzo) te Paganinijev „Terzetto concertante M.S 69 u D-duru“ (Allegro, Minuetto, Adagio cantabile i Rondo').

U blagdanskom raspoloženju, nije moglo nedostajati Straussovo djelo „Na lijepom plavom Dunavu“.

Ovi glazbenici, koji već neko vrijeme nastupaju zajedno, iz koncerta u koncert pokazuju sve veću uigranost, uvježbanost i bolji feeling, a budući da je riječ o akademski školovanim glazbenicima koji djeluju i kao glazbeni pedagozi i koji su vrlo uspješni u svome polju djelovanja, ne čudi njihova vrlo dobra tehnička pripremljenost, glazbena odnjegovanost te velika strast i energija koja se osjeća u njihovim nastupima.

Izabrani je repertoar zahtjevan s tehničkog gledišta, no ovi su glazbenici opravdano zaslužili ovacije publike koja ih je pozvala na bis, tako da su svoj nastup zaokružili jednom Vivaldijevom skladbom.

Domagoj Terzić, osim koncertnog i pedagoškog djelovanja, poznat je i kao osnivač i ravnatelj festivala barokne glazbe BaRoMus, koji se od 2004. godine održava u Rovinju. Nagrađivan je na raznim natjecanjima. Milan Grbić, osim što djeluje kao profesor violine u pulskoj glazbenoj školi, nastupa s raznim sastavima. Dražen Maretić nakon umirovljenja s radnog mjesta profesora violončela u pulskoj glazbenoj školi, ponovno se vratio koncertiranju.

Koncert je organizirala Istarska glazbena scena mladih u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule i Arheološkim muzejom Istre, a koncerti u ovom prostoru za Silvestrovo održavaju se od 2011. godine, s time da je prošle godine ovaj koncert održan nešto ranije zbog izložbenog postava u ovome prostoru. (V. BEGIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter