Šetnja Parkom prirode Učka više nije besplatna

Na Učku ubuduće s ulaznicom (J. ORLIĆ)
Na Učku ubuduće s ulaznicom (J. ORLIĆ)

U Parku prirode Učka od 2. svibnja započinju s naplatom ulaznica. Za odrasle će iznositi 20 kuna, a za djecu od 7 do 18 godina, studente, starije od 65 godina i članove hrvatskih planinarskih društava 10 kuna. Djeca do 7 godina, mještani s područja Grada Opatije, općina Kršan, Lanišće, Lovran, Lupoglav, Matulji i Mošćenička Draga, dakle s područja sedam jedinica lokalne samouprave na kojima se Park prirode Učka prostire, članovi lokalnih planinarskih društva ("Glas Istre", "Knezgrad", "Lisina", "Opatija", "Orljak", "T. R. I. S.") te pripadnici GSS-a i vodičke službe HPS-a, u park će zalaziti besplatno.

Ulaznica u Park prirode Učka vrijedi dva uzastopna dana, a neće se naplaćivati prolaznicima koji će starom cestom preko Učke ići u Istru ili iz nje.

- Tranzit cestom preko Učke ne podliježe nikakvoj naplati. Onaj tko stane na Poklonu popiti piće ili objedovati u restoranu "Dopolavoro", također neće platiti ulaznicu.

Naplata se odnosi samo na one koji koriste infrastrukturu parka, planinare, bicikliste, ljubitelje prirode, dakle na posjetitelje koji su u Park prirode došli ciljano, a ne na one koji su u tranzitu, istaknuo je ravnatelj Javne ustanove "Park prirode Učka" Egon Vasilić.

Pojašnjavajući zašto su se nakon petnaest godina koliko je prošlo od osnivanja parka, odlučili za ulazak u sustav naplate, Vasilić će reći da se time žele uskladiti s praksom ostalih zaštićenih područja u Hrvatskoj, s obzirom da je Učka jedan od dva, tri parka u Hrvatskoj koja do sada nije imala naplatu ulaznica.

- Za naše područje ovo je novost međutim takva praksa je uvriježena u Hrvatskoj i svijetu. Strani posjetitelji su i do sada vrlo često tražili gdje se kupuje karta za posjet parku, kaže Vasilić. Ističe također da je cijena posjeta Učki jedna od najnižih na području Hrvatske. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter