Šetnja kroz uglazbljene priče

Predstavljanje pjesmarice "Između svijeta dva" (M. RIMANIĆ)
Predstavljanje pjesmarice "Između svijeta dva" (M. RIMANIĆ)

U sklopu programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u pazinskoj LG galeriji predstavljena je pjesmarica-slikovnica "Između svijeta dva" koju su osmislile i realizirale tri pazinske umjetnice, Marina Marušić, Paula Jurman i Gea Rajić.

Nakon pozdrava Nade Putinja, predsjednice Društva likovnih stvaratelja Pazin koje vodi LG galeriju, Iva Ciceran, ravnateljica pazinske Gradske knjižnice izrazila je zadovoljstvo što se Pazin ovim lijepim i vrijednim projektom uključio u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige.

Tamara Damijanić, predsjednica Društva Naša djeca Pazin, dodala je da je ova pjesmarica nastala u sklopu projekta "Pepe u velikom društvu", kojeg čine preventivne radionice za djecu polaznike vrtića, te četvrtih, petih i šestih razreda osnovne škole, zatim Boravka plus za djecu putnike i Savjetovališta kod Pepea.

Glavni cilj ovog projekta, istakla je Damijanić, je prevencija rizičnih ponašanja i poremećaja u ponašanju djece kroz poučavanje o zdravlju, unutarnjoj, vanjskoj i socijalnoj ekologiji, senzibilizacija na kritičnost u razmišljanju, različitost i toleranciju te kreativnom pristupu rješavanju problema djece kroz preventivne radionice. Projekt je proveden zajedno s udrugom Veliki mali čovjek, Gradskom knjižnicom Pazin, pazinskom Osnovnom školom Vladimira Nazora, Dječjim vrtićem "Olga Ban" i Centrom za socijalnu skrb Pazin.

Autorice Marina Marušić, Paula Jurman i Gea Rajić u pjesmarici su, kao zajednički rad objavile 13 pjesama. Tekstove je napisala knjižničarka Marina Marušić, ilustrirala ih je, zapravo likovno obradila Gea Rajić, učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli, a uglazbila ih je, zapravo glazbeno obradila Paula Jurman, profesorica glazbene umjetnosti. Sve su ove pjesme nastajale u sklopu projekta Bajkomanija, pazinske Gradske knjižnice, a radi se o kratkim igrokazima koje pazinska knjižnica osmišljava i s polaznicima radionice izvodi u predbožićno vrijeme.

Autorica glazbe Paula Jurman nastojala da svaka priča ima svoju melodiju, koja bi odgovarala situaciji i tematici igrokaza, tako su melodije prilagođene djeci koja ih mogu pjevati.

Na predstavljanju pjesmarice "Između svijeta dva" Marina Marušić, Paula Jurman i Gea Rajić izvele su zanimljiv program kojeg su nazočni, a među njima veliki broj mališana, odgledali s velikim zanimanjem u jednom dahu. Pričopričateljica Marina Marušić ispričala je priču o djevojci koja je bila sanjar, a potom su  sve autorice otpjevale nekoliko pjesama iz njihove pjesmarice. Paula je tom prigodom svirala, a Gea crtala i dijelila djeci crteže. Nakon programa otvorena je zanimljiva izložba, može se reći čarobna jer posjetitelj ima osjećaj kako je ušao u slikovnicu. (M. RIMANIĆ


Podijeli: Facebook Twiter