Šetnja kroz stvaralaštvo Ive Andrica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U tršcanskoj Gradskoj biblioteci do 18. veljace otvorena je povijesno-dokumentaristicka izložba posvecena Ivi Andricu. Izložba je otvorena 13. prosinca, a postavili su je Mila Lazic i Massimiliano Schiozzi iz udruge Cizerouno, koja provodi dvogodišnji projekt o ovome autoru, dobitniku Nobelove nagrade za književnost 1961. godine.

Massimiliano Schiozzi ujedno je napomenuo da je prošle godine obilježena stota godišnjica od objavljivanja prvog Andricevog napisa u kulturnoj reviji Bosanska vila.

- Da bismo obilježili ova dva vrlo važna datuma vezana za Andricevo bogato stvaralaštvo, odlucili smo se za izložbu koja ce na dokumentaristicki nacin, uz brojne snimke, knjige te druge sadržaje predstaviti književni opus, kao i diplomatsku karijeru ove znacajne licnosti europske kulture.

Jedan je dio izložbe u cijelosti posvecen raznim gradovima i mjestima u kojima je autor živio, od Bosne preko Hrvatske i Srbije pa sve do Trsta, Rima, Graza, Marseillea, Berlina i Bruxellesa te naposljetku ponovno Beograda, gdje je napisao svoja remek-djela "Na Drini cuprija", "Gospodica" i "Travnicka kronika", istice Schiozzi.

Jedna cjelina izložbe prikazuje njegovu ljubav prema talijanskoj književnosti te cinjenicu da je prevodio djela Francesca Guicciardinija. Velika je pozornost posvecena i njegovome diplomatskom djelovanju te je istaknut njegov europski duh. Schiozzi istice da je rekonstrukciju Andriceve karijere diplomata priredila i predstavila kustosica njegove beogradske muzejske spomen-sobe Tanja Koricanac.

O raznim anegdotama vezanim za Andricevo djelovanje pisali su Alberto Mondadori, Vittorio Sereni i Elio Vittorini.

Predstavljena su i prva izdanja njegovih talijanskih knjiga, koja su posudena za tu prigodu iz privatnih zbirki. Tu je i dokumentarac iz arhiva beogradske televizije o stvaralaštvu toga književnog velikana.


Podijeli: Facebook Twiter