Šetnja kroz istarsku prošlost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugu godinu zaredom Šišan je u tri dana postao meka za obrtnike i poljoprivrednike ližnjanske opcine, a posjetiteljima izvor informacija o tome kako se tu nekad radilo i živjelo. Izlagali su maslinari, vinari, medari i obrtnici, a na štandovima su se mogle vidjeti i rukotvorine od kamena, cipke, lavande i kanalica.

Posjetitelji su mogli razgledati i stare šišanske nošnje, voz, plug te ostalo poljoprivredno orude. Traktori stariji od 90 godina i ove su godine bili zanimljivi odraslima, a posebice najmladima koji su ih probali voziti. Izloženo je bilo sedam traktora, dvostruko više nego lani, od kojih je najstariji Fordson obitelji Andreani koji potjece iz 1921. godine, s vršilicom koja je na sajmu stavljena u pogon.

Medulinska obitelj Šebelic na sajmu je izložila mjerac za biljno i maslinovo ulje iz 1920. godine. Njime se precizno mjerila doza ulja koju je kupac htio, bilo decilitar ili litra. Cijena je morala biti jasno istaknuta na mjeracu, kao i papir na kojem je pisalo da se uredaj redovito servisira.

Marljive šišanske domacice umijesile su za sajam kruh koji se pekao u krušnoj peci, vjerojatno jedinoj koja je u selu još u funkciji, a u vlasništvu je Nikole Demarina. Na žar se mora baciti sol jer onda kruh ima bolji okus, a on se na lopati stavlja u pec kad je njezin svod bijel. Pece se oko 45 minuta, a ako je kruh blijed, zacepi se tzv. dušnik peci, otkrile su nam domacice.

Posjetitelji su mogli uživati i u ribi koju su clanovi Udruge mladih pekli na roštilju i prodavali po povoljnim cijenama. Od sakupljenog novca namjeravaju urediti prostorije na Svetici.

Tijekom sajma otvoren je i stari mlin ciji su vlasnici pocetkom 20. st. bile obitelji Šebelic i Milanovic. Oko 50-ih godina mlin je prešao u vlasništvo poljoprivredne zadruge. U njemu se mljela pšenica, jecam, zob, kukuruz, a radilo se u tri smjene.

Novost ovogodišnjeg sajma je razgledavanje Svetice, bivšeg vojnog kompleksa Monte della Madonna, koju je posjetio velik broj ljudi.

Na sajmu su bile izložene i stare fotografije šišanskih obitelji, dodijeljene su nagrade najboljim maslinarima, održane konjicke igre i biciklijada. Vrhunac je bila zabava uz Koktelse i trio Mažinin koja je trajala je do kasno u noc.


Podijeli: Facebook Twiter