Šetnja kroz antičku povijest Umaga

Izbor čelnika Kamenjaka uvijek predstavlja prvoklasno političko pitanje (M. ANGELINI)
Izbor čelnika Kamenjaka uvijek predstavlja prvoklasno političko pitanje (M. ANGELINI)

U povijesnoj jezgri grada Umaga, na Trgu slobode, započeo je preksinoć XVI. Međunarodni festival antike - SEPOMAIA VIVA. Trg se doimao kao da su kazaljke na satu zvonika bile pomaknute za dva tisućljeća unazad tako da su brojni građani i još brojniji turisti mogli prošetati kroz antičku povijest Umaga.

Do središnjeg dijela programa posjetitelji su uživali i sudjelovali u bogatoj ponudi Trgovišta muzejskih suvenira iz Zadra, Zagreba, Pule i Siska, učili se vještinama antičkih zanata iz radionice eksperimentale arheologije, pa se naposljetku okrijepili bogovskim vinom na štandu Taberne vinarie - Bakhanitke. 
Nije izostao ni kutak za najmlađe u kojemu je legionar Lucius Vespennius Proculus učio djecu starim igrama iz razdoblja antike.

Modna revija "Odijelo ne čini čovjeka"

Uslijedio je antičko-suvremeni performans gdje su Rosanna Bubola, glumica Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, i Roberta Dubac, spisateljica s Bujštine, utjelovile likove boga Hermesa / Merkura i Dionisa. I dok je prvi, Bog trgovine, spretan materijalist, drugi je 
"polubog" fizikalac, Bog životnih radosti koji voli svoju kampanju i grožđe te ne želi i ne sanja uvijek neka nova brda i doline, odnosno, "ultimo modello di brda i doline". Kroz sukobljeni dijalog dva vrlo različita Boga ,napravljen je duhoviti scenski prikaz čovjekovih potreba i vrijednosti koje su oduvijek ljude dijelile na one koji teže gomilanju materijalnih dobara i one koji svoje bogatstvo nose i razvijaju u sebi. Aludirajući pri tome 
na današnji tempo života i menadžere u stalnoj trci za vremenom i novcima, Bubola i Dubac odaslale su poruku kako će vječito biti prisutna borba duhovnog i materijalnog u čovjeku, napuštajući Trg , vraćajući se svaka u svoj habitus, ali ne ostavljajući gledatelje u publici ravnodušnima.

U dijelu programa Scene oživljene povijesti po prvi puta je u sklopu festivala antike organizirana modna revija s nakitom sa Sepomaje - Vestis virum reddit - Odijelo ne čini čovjeka. Kroz kratki modni prikaz odjeće i pratećih "modnih trendova" (accessoris) iz Zambratije i okolice Umaga koji su bili pod utjecajem Rima, gledatelji su upoznati da je Rim bio modni centra Rimskog carstva iz kojega se "moda" selila do krajnjih granica carstva. 

Ohola gospodarica i rimski vojnici

Trgom je prva prošetala u dugoj tunici, ohola gospodarica podrijetlom s Orijenta, Teidija Zosima, pa njezin suprug Qvint Teidije također u dugoj tunici. Pridružio im se sin Teides u odjeći koju su nosili "tinejdžeri" do svoje 17. godine. Grčki rob Ionio i robinja Hilara prodefilirali su u daleko skromnijim tunikama, dok je Secst Palpelije nosio togu , a Priska dvije tunike i bogat nakit s medaljonom, tako da se već na prvi pogled mogla uočiti 
superiornost i bogatstvo rimskih građana, ovisno o društvenom sloju kojemu su pripadali. Na kraju su posjetitelji upoznali Lucija Vespennija, rimskog vojnika kojemu je za hrabrost i vjernost kao nagrada darovan posjed u Jecima.

Večer su uljepšale i graciozne plesačice iz udruge Gaia, Umag. Otplesale su pet plesnih numera ( Izodin ples, grčke plesove i plesove robinja) kojima je glavna značajka isticanje individualnog slobodnog pokreta tijela. Koreografije je osmislila voditeljica udruge Jelena Popović.

Ravnateljica Muzeja grada Umaga Biljana Bojić, odnosno Teidija Zosima, vodila je prisutne na Trgu kroz cjelovečernji program. U svojoj raskošnoj narančastoj tunici dala je razigranu ljupkost i pečat priredbi - da Muzej grada Umaga živi vjerodostojno, s velikom ljubavlju i žarom svoju bogatu antičku prošlost.

Drugog dana programa na Trgu Sv. Martina gladijatori će provjeriti svoje snage u borilačkim vještinama. (Napisala i snimila Sanja BOSNIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter