Šetnja impresionističkim i romantičnim partiturama

Davor Kliman, ravnatelj ŠPUD-a
Davor Kliman, ravnatelj ŠPUD-a

Fažanski sutoni, manifestacija koja se već deset godina održava u fažanskoj crkvi sv. Kuzme i Damjana predstavila je klavirski duo u sastavu Jakša Zlatar i Vesna Ivanović Ocvirk.

Ovi umjetnici, osim što su priznati pijanisti, uvelike su zaslužni i svojim organizacijskim radom za održavanje raznih manifestacija komorne glazbe u Puli i okolici, od festivala Pulski umjetnici Puli, pa sve do Fažanskih sutona i Poluotoka radosti.

Ideja je bila da zajedno nastupe profesor i njegova nekadašnja studentica, sada i sama priznata pijanistica i glazbena pedagoginja, što je i u punoj crkvi uspješno realizirano.

Koncert je započeo uz skladbu Mauricea Ravela. Taj baskijsko-francuski skladatelj i pijanist iz perioda impresionizma donosi suptilnu i bogatu glazbenu liniju. Njegova pijanistička, komorna, vokalna i orkestralna glazba danas je neizostavni dio koncertnih repertoara.

Ovoga je puta na repertoaru bila "Ma mere l'oye", koja sadrži stavke: Pavane de la Belle au bois dormant, Petit Poucet, Laideronnette, Impératrice des Pagodes, Les entretiens de la Belle et de la Bete i Le jardin féerique.

Uslijedio je nastavak također uz impresionističke note, ovoga puta Claudea Debussyja i njegove "Petite Suite" i stavaka En Bateau, Cortege, Menuet i Ballet.

Skladbe impresionističkih velikana učestalo su na repertoaru ovih glazbenika, a riječ je poznatim djelima koje dočaravaju bit tih stilističkih razdoblja i svu bogatu raskoš melodijske linije.

Za kraj odabran je Rahmanjinov. Ovaj umjetnik se ubrajao među najveće pijanističke virtuoze svojega doba. Njegova glazba prožeta je elegičkim akcentima koji katkad prelaze u izrazitu melankoliju. Najpoznatija su mu klavirska djela, oblikovana pod utjecajem Liszta i Chopina, tako da je na fažanskoj koncertnoj večeri umjetnički raspon išao od impresionističkih do romantičnih nota.

Za ovu prigodu odabrana je Rahmanjinova skladba "Six Pieces op. 11" i Barcarolle, Scherzo, Theme Russe, Waltz, Romance i  Slava.

Kao bis nakon dugotrajnoj aplauza, izveden je Dvorakov "Slavenski ples op. 72 br.2 u e-molu".

Vesna Ivanović Ocvirk rođena je u Puli. Sa šesnaest godina postaje jedan od najmlađih studenata Muzičke akademije u Zagrebu, gdje i diplomirala 1992. na klavirskom odjelu u klasi prof. Jakše Zlatara, stekavši zvanje akademski glazbenik klavirist i profesor klavira. Od rujna 1992. godine zaposlena je u pulskoj glazbenoj školi, kao profesor klavira, a od 2008. godine vanjski je suradnik Muzičke akademije u Puli. Aktivno se bavi koncertiranjem kao solist, te u raznim komornim sastavima, ostvarivši brojne nastupe. Od 2002. godine predsjednica je Istarske glazbene scene mladih.

Jakša Zlatar diplomirao je i magistrirao klavir na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi čuvenog Ladislava Šabana, a diplomirao je i psihologiju i sociologiju. Autor je više knjiga iz metodike klavira i povijesti pijanizma te umjetnički direktor Hrvatske glazbene scene mladih. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter