Šetnica od Parka Olge Ban do Picala nosit će ime 154. brigade

U petak oko 12.30 svečano će se otvoriti novoimenovana Obala 154. brigade Hrvatske vojske
U petak oko 12.30 svečano će se otvoriti novoimenovana Obala 154. brigade Hrvatske vojske

Ove će se godine posebno svečano u Pazinu obilježiti četvrt stoljeća odnosno 25. obljetnica od utemeljenja 154. brigade, objavili su u srijedu na konferenciji za novinare u Spomen dom predsjednici triju braniteljskih udruga proizašlih iz te vojne postrojbe.

- Monografija "154. brigada Hrvatske vojske u Domovinskom ratu" bit će predstavljena u četvrtak 1. prosinca u Spomen domu. Ona prikazuje ratni put ove brigade odnosno domobranske pukovnije od njenog nastanka i početka ustrojavanja u prosincu 1991. godine do ukidanja iz mobilizacijskog razvoja Oružanih snaga RH 2004. godine, kazao je predsjednik UHBDR Pazinštine Josip Šiklić.

Akademija 3. prosinca

Dodao je da monografija (bogato popraćena zemljovidima, shemama postrojbi, fotografijama, znakovljima, odličjima, životopisima zapovjednika i isječcima iz onodobnih novina) prvenstveno prati boravak i aktivnosti pripadnika na ličkoj bojišnici, te sudjelovanje u akciji Oluja. Autori monografije su Renato Kalac, Livio Lanča i Josip Šiklić. Knjigu će predstaviti ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor (koji je uz sveučilišnog profesora Darka Dukovskog recenzent knjige), te akademici Josip Bratulić i Petar Strčić.

Svečana akademija pod nazivom "Brigadi u čast" održat će se u subotu 3. prosinca u 18 sati u velikoj dvorani Spomen doma. U prigodnom programu nastupit će klapa Motovun, Sergio Pavat, Folklorno društvo Pazin, bujska ženska vokalna skupina Romansa, vrsarski ženski pjevački zbor Mendule, gimnazijska vokalna skupina Rožice, solistica Antea Hrelja i pjesnik Tomislav Milohanić. Nakon akademije uslijedit će domjenak, a prije akademije u predvorju Spomen doma posjetitelji će moći razgledati izložbu o ratnom putu brigade koja je prvi put postavljena prije pet godina, a sada nadopunjena. Istoga dana u 15.30 na pazinskom groblju delegacija braniteljskih udruga položit će vijenac na središnji križ, u 17 sati je u župnoj crkvi zakazana misa zadušnica za branitelje i žrtve rata.

Poziv braniteljima

- Kroz brigadu je prošlo oko 5.800 pripadnika s područja Pazinštine, Poreštine, Bujštine i Buzeštine stoga nismo svima u mogućnosti poslati pozivnice, pa koristim ovu priliku da pozovem sve pripadnike 154. brigade, sve ostale hrvatske branitelje, sudionike i stradalnike Domovinskog rata, pripadnike policije i narodne zaštite iz vremena rata, gospodarstvenike i poduzetnike koji su doprinijeli stvaranju i djelovanju naše brigade na ličkom bojištu, da zajedno obilježimo 25. obljetnicu, kazao je Šiklić dodavši da se obljetnica održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i supokroviteljstvom istarskog župana.

U petak program u Poreču

- U petak će se u maloj galeriji POU-a Poreč u 10 sati predstaviti ratni put 2. bataljuna 154. brigade, najavio je predsjednik porečke UDVDR Miro Sošić dodavši da je u 11 sati zakazan prijem kod porečkog gradonačelnika Edija Štifanića kojem će novu monografiju predstaviti prvi zapovjednik brigade Drago Dika i Robert Buršić. U prigodnom programu nastupit će vrsarski ženski pjevački zbor Mendule i Harmonikaški zbor Poreč. Potom će, oko 12.30, svečano otvoriti novoimenovana Obala 154. brigade Hrvatske vojske - šetnica od Parka Olge Ban do Picala.

Predstavnike umaške braniteljske udruge gradonačelnik Vili Bassanese primit će u srijedu 30. studenog u 9 sati, a istog dana u 11 sati primit će ih novigradski gradonačelnik Anteo Milos. Predstavnike pazinske braniteljske udruge gradonačelnik Renato Krulčić primit će u gradskoj vijećnici u četvrtak 1. prosinca u 17 sati, a očekuje se i prijem kod istarskog župana Valtera Flega.

U sportu najbolji Porečani

Kao i proteklih godina tijekom studenog su u riječkoj Drenovi i Umagu održana sportska natjecanja triju braniteljskih udruga proizašlih iz 154. brigade. U ukupnom poretku najbolji su bili Porečani, drugi Umažani, a treći Pazinci, objavio je predsjednik umaške UHBDR Mato Magdić. U gađanju puškom i pištoljem najbolji su bili Porečani, u boćanju Pazinci, a u stolnom tenisu Umažani. U briškuli i trešeti, kao i šahu, slavili su Porečani, a u elektroničkom pikadu i belotu Umažani. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter