Šetic: Znanost doživljava Istrijana kao dio hrvatske nacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tema je kriva, Glas Istre je kriv jer je prenio izvještaj sa skupa, gosti su krivi, krivo je vrijeme i mjesto… Uglavnom, sve je za saborskog zastupnika HDZ-a Nevija Šetica bilo krivo na tribini pod nazivom "Što znaci biti Istrijan?", koja je održana u subotu u pulskom MMC-u Luka, a na kojoj je i sam sudjelovao. Šetic je svoje misli o tribini odlucio u ponedjeljak podijeliti s novinarima u pulskom sjedištu HDZ-a.

- Nije prihvatljivo da jedna stranka vezuje istrijanstvo uz sebe i pokušava ga suprotstaviti hrvatstvu. To nije dobro ni tocno. Istrijanstvo je suvereni dio suvremene hrvatske nacije, narodni osjecaj koji je imao put u novijem nastanku moderne hrvatske države. Rijec je o jednom vrlo lijepom zavicajnom osjecaju koji je sveden na 4,3 posto po zadnjem popisu stanovništva i jednom narodnom osjecaju koji nije doživio svoju nacionalnu uputnost, rekao je Šetic.

Po njemu, Istra ima pravo na višu razinu, kako je rekao, razumijevanja života i svijesti o mogucem opstanku na ovom prostoru.

- Ono što se moglo cuti na tribini mladeži IDS-a (tribinu je organizirao Savjet mladih Istarske županije, op. a.) i ono što je prenio lokalni list (misli na Glas Istre, op. a.) nije ekvivalent politickog miljea u kojem može cvjetati život u Istri. Duboko sam uvjeren da nitko nema pravo prenašati mržnju na nove generacije s marginalnih tocaka, rekao je Šetic, koji pitanje istrijanstva smatra marginalnim.

Rekao je da je bio šokiran što je na skupu, po njegovom videnju, dominiralo mišljenje da se Hrvatsku može poštivati, ali da je se pritom ne mora i voljeti. Kakva su to stajališta za moderan svijet, upitao se Šetic.

- Znanost Istrijana doživljava kao dio hrvatske nacije, koji izražava svoju narodnu, a ne nacionalnu svijest. Na skali socijalnog identiteta Istrijan pripada obliku individualnog identiteta, dakle svodi se na covjeka. Tu sve pocinje i staje, za znanost, kulturu, politiku, rekao je Šetic.

Smatra da je najveca greška što se na tribini istrijanstvo suprotstavilo hrvatstvu, a cemu je, kako je rekao, kumovao i Glas Istre, na cijoj je naslovnici objavljen po njemu neprihvatljiv citat (nazvao je to necivilizacijskim naslovom, op. a.) da je Hrvatska stvorena na mržnji. To je okarakterizirao jeftinim bodovima za malo bolju prodaju lista i ogromnom štetom "za sve nas".

- Na skupu su samoprozvani kulturolozi, eksperti za Eskime i postkolonijalna društva u svojoj zbunjenosti pokušali stvar vratiti na pocetak, tamo gdje nije potrebno, pocastio je Šetic svoje sugovornike sa skupa. Podsjetio je da se po zadnjem popisu stanovništva u Istri 74 posto žitelja izjasnilo kao Hrvati, a oko 7,5 posto kao Talijani.

To, smatra on, nedvojbeno govori da je dominantni kulturni osjecaj u Istri hrvatski i talijanski. Zato je njegov zakljucak: "Istrijanstvo je predimenzionirano, marginalno pitanje". No, oni koji se izjašnjavaju kao Istrijani po Šeticu ipak zaslužuju mir.

- HDZ ne želi vršiti pritisak na te ljude. Neka budu to što jesu. HDZ je protiv govora mržnje, kazao je Nevio Šetic.


Podijeli: Facebook Twiter