Šetalište na Peškeri bit će gotovo do sredine lipnja

Radovi na šetalištu
Radovi na šetalištu

Jučer je porečki gradonačelnik Edi Štifanić sazvao novinare da bi javnosti predočio trenutna strateška gradska ulaganja. U prvom redu govorilo se o gradnji šetališta u predjelu Peškera, o dugo čekanom pothvatu u prostoru koji će povezati park Olge Ban i dio obale do hotela Zagreb.

Radovi su počeli 25. travnja i trajat će do sredine lipnja, a za izgradnju šetališta Grad će potrošiti 2,3 milijuna kuna uz dotacije Ministarstva turizma u visini od 800.000 kuna. Šetalište će biti dugo petsto metara, široko tri metra i podijeljeno na dio za bicikliste i dio za pješake. Svaka strana betonskog kolnika bit će obojana različitom bojom kako bi pješaci i biciklisti mogli nesmetano koristiti novi put uz obalu. Bit će osvijetljen javnom rasvjetom, a postavit će se klupe i koševe za smeće. Na gornjem djelu šetališta uredit će se dvije manje plaže sa šljunkom. Usporedo s izgradnjom šetališta teče i izgradnja novog sanitarnog čvora s 43 mjesta uz dodatno mjesto za invalide i posebnu prostoriju za presvlačenje i njegu beba. Sanitarni čvor koštat će petsto tisuća kuna plus PDV a trebalo bi biti izgrađen do druge polovice ovog mjeseca.

- Odlučili smo se na izgradnju sanitarnog čvora jer prostor na Peškeri je određen za organizaciju velikih manifestacija poput koncerata i međunarodnih sportskih susreta (Beach Volley). Pristup će biti besplatan za sve građane i upotpunit će sustav usluga. Uz sanitarni čvor gradimo i trafostanicu koja je nužna da bi se servisirala električnom energijom organizacija velikih koncerata i kulturnih događaja poput Giostre, objasnio je gradonačelnik.

U ponedjeljak počinje rušenje skladišta za uređenje parkirališta

Uza sve to uskoro će započeti radovi oko rušenja velikog skladišta Merkatora (bivše skladište Vindije) na sjeveru Peškere prema Picalu. Na tim radovima Grad će uložiti 600.000 kuna jer će se prostor nakon rušenja zgrade pretvoriti u parkiralište s oko 300 parkirnih mjesta. Upravljanje novim parkiralištem bit će povjereno poduzeću Usluga koja će, prema riječima gradonačelnika, naplaćivati daleko manje cijene nego one na velikom gradskom parkiralištu gdje se sat parkiranja naplaćuje 10 kuna. Dakle, u ponedjeljak počet će rušenje skladišta i rok za dovršenje izgradnje parkirališta je trideset dana. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter