Šetajući "Kupelwieser na Brijunima"

Ovako je sve počelo
Ovako je sve počelo

Dvoiposatna lagana šetnja prekrasnim stazama Brijuna, počevši od sumraka pa sve do noćnih sati, uz priču o Paulu Kupelwieseru serviranu na nenametljiv, zabavan način, između povijesti i fikcije, rezultat je novog projekta Javne ustanove Nacionalni park Brijuni u suradnji s Istra Inspiritom. Pretpremijera šetajuće glumačke izvedbe "Kupelwieser na Brijunima", koja će se tijekom srpnja i kolovoza izvoditi svake srijede, održana je pretpremijerno sinoć za predstavnike medija i uzvanike.

Riječ je o višejezičnoj inscenaciji koja, u režiji Petre Bernarde Blašković, donosi priču o dolasku slavnog vizionara Paula Kupelwiesera na malarične otoke brijunskog arhipelaga i njihova pretvaranje u pravi raj na zemlji, svjetsku turističku i lječilišnu destinaciju. Glumci su zabavno i vrlo duhovito (a cijela ekipa zaslužuje pohvale) dočarali život na otoku za vrijeme Kupelwiesera te predstavili osobe koje su bile zaslužne za preobrazbu otoka.

Pretpremijernu glumačku ekipu, kojoj će se u srijedu 16. srpnja pridružiti i riječki glumac Denis Brižić, uz izvrsnog Šandora Slackoga u naslovnoj ulozi čine redateljica i scenaristica Petra B. Blašković, uvijek vrlo karizmatična i puna energije, provjerene pulske snage Nenad Pavlović i Katja Rabar, mladi glumci iz Osijeka Vanja Jovanović, Ivan Pokupić, Antonio Jakupčević i Dominik Karakašić, duhoviti Miroslav i Sedina Cerovac u ulozi Vodnjanaca iliti Dinjanježa te inspirirana Elena Orlić kao Sophia Loren.

Glumci tijekom cijele šetnje/izvedbe govore o životu na otoku, a šetnja kreće od čamčarnice, pa šumskim stazama sve do bare, potom do Veriga, natrag Alejom pinija prema crkvici, zatim do ljetnog kina gdje je prikazan kratki crno-bijeli dokumentarac o životu na Brijunima u zlatno doba iz arhiva poznatog talijanskog Istituta Luce te do terase Školjke gdje su mogli uživati u notama bečkih valcera u izvedbi violončelistice Mariaberte Blašković te flautistica Samante Stell i Nataše Dragun i tenora Zvonimira Ivanovića.

Prije izvedbe, održana je konferencija za novinare u čamčarnici gdje je predstavljen ovaj projekt. O specifičnosti ovoga projekta govorila je i Manuela Hrvatin iz Istra Inspirita, Petra Bernarda Blašković ukratko je predstavila glumačku ekipu, a Maja Bizjak Maretti naglasila je da se sve informacije mogu saznati na web-stranicama, kao i na Facebook stranicama Nacionalnog parka Brijuni, a ulaznice se mogu rezervirati preko online stranice Istra Inspirita ili poslovnice NP-a Brijuni u Fažani. Premijera je u srijedu 16. srpnja. (Vanesa BEGIĆ Snimio Dejan ŠTIFANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter