Šetaci, oprez: Medvjedica s mladuncem na Gracašcini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Montovani, Lokvenšcak, Škljonki samo su neke od lokacija izmedu Pazina i Ucke na kojima su ljudi u protekla dva tjedna susreli medvjedu obitelj.

Podsjetimo, pocetkom svibnja na obronku Plominske gore medvjed je zaklao pet ovaca, no to je zasad jedini zabilježeni slucaj napada na stoku.

Medvjedica s mladuncem je posljednji put videna u subotu navecer u Škljonkima, nenaseljenom selu kraj Gracišca. Covjek koji ih je vidio hodajuci po lokalnom putu na dvadesetak metara razdaljine kaže da su se medvjedi samo otputili dalje.



Još bliskiji susret imale su Branka Šajina i Mirjana Monas iz Pazina 10. svibnja oko 19.30 sati.

- Šetali smo kroz šumu od Medigi prema Montovanima. Negdje na pola puta, uz sam put, susrele smo medvjede na daljini od pet-šest metara. Kad smo ih vidjele, prenule smo se i pocele brzo hodati dalje, a onda tec' koliko su nas noge nosile, kaže Mirjana Monas.

- Okrenula sam se nekoliko puta da vidim idu li za nama, ali su stajali na mjestu, kaže Branka Šajina. Bila je rijec o odrasloj medvjedici i mladuncetu, oboje bijelo-sive boje.

Medvjedica s mladuncem u proteklih je desetak dana primijecena i na lokalitetu Lokvenšcak na kojem se nalazi cetverostruko raskrižje Pazin - Žminj - Barban - Pican. Najbliže selo su Jakacici.

Predsjednik županijskog Lovackog saveza Graciano Prekalj smatra da zasad ne postoji izrazita opasnost za ljude te kaže da se u tim slucajevima u pravilu ne daje dozvola za odstrel.

Iako medvjedi u pravilu izbjegavaju susrete s ljudima, ako medvjedica osjeti da su ona ili mladunce ugroženi, može biti veoma opasna i vrlo brza pa se gradani pozivaju na oprez. U kretanju kroz šumu treba biti umjereno glasan, a ako ste sami, povremeno lupkati cipelom ili štapom.

Ako sretnete medvjeda na relativno maloj udaljenosti (20 metara ili manje), ne biste smjeli proizvoditi buku ili vikati. Najbolje je mirno i polagano povlacenje. (Napisao i snimio Andelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter