Sestre Bankovic medu svjetskom elitom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mlade istarske vozacice motocrossa, sestre Marina i Monica Bankovic iz vodnjanskog kluba Calderiva nedavno su, kao jedine predstavnice iz Hrvatske, nastupile na utrci Svjetskog prvenstva za žene u Orehovoj vasi blizu Maribora u Sloveniji.

Našim motocross damama rezultat nije bio primaran, no uspješno su zahtjevnu utrku privele kraju. Mlada Monica obje je vožnje završila na 24. mjestu, dok se Marina plasirala na jedno mjesto iznad. U ukupnom poretku Monica je upisana na 26., a starija sestra na 27.mjesto.

- Kad vozimo s muškarcima, znamo da nismo na istoj razini, uvijek si mislimo: "On je skocio taj skok jer je muško", s obzirom na to da oni vrlo cesto nemaju granica i straha. Odlucile smo stoga okušati se medu ženama unajtežoj mogucoj konkurenciji, kako bismo uvidjele svoje mogucnosti i prikupile nova iskustva, što ce nam dati velik poticaj u daljnjem treniranju i napredovanju. Posljednja utrka svjetskog prvenstva održavala se u susjednoj Sloveniji, što nam je bilo doista blizu, stoga smo napravile jednokratnu licencu i upustile u pustolovinu, a ishodom smo vrlo zadovoljne kad uzmemo u obzir da, bar zasad, ne možemo pratiti svjetski motocross ritam niti u jednom pogledu, tvrdi Monica.

- Inace, svjetsko prvenstvo za žene vozi se posljednjih desetak godina. Te se cure bave ovim sportom profesionalno, imaju po dva motocikla, mehanicare, goleme šlepere, a treniraju nekoliko putana dan. Jasno dakako da su za nas nedostižne, obzirom da je kod nas ovaj sport još uvijek na rekreativnoj razini. Usporedbe radi, prvakinja je na utrci imala tek nekoliko sekundi sporije vrijeme od našeg najboljeg vozaca svih vremena Nenada Šipeka, dodala je.

- Staza Radizel u Orehovoj vasi bila je odlicno pripremljena. Po mnogocemu je razlicita od naših trkališta na kojima smo mi naucene voziti, no ipak smo se snašle nakon zbilja bogatog subotnjeg treninga. Natjecati se sa ženama bilo nam je veliko zadovoljstvo i novo iskustvo koje ce nam ostati u lijepom sjecanju, kazala nam je Marina Bankovic. (K. TADIJIC)


Podijeli: Facebook Twiter