"Sestra" otvorila motovunski filmski festival

"Put na Mjesec" Georgesa Meliesa na motovunskom filmskom platnu (J. PREKALJ)
"Put na Mjesec" Georgesa Meliesa na motovunskom filmskom platnu (J. PREKALJ)

Nakon cjelodnevnog zahuktavanja filmskim projekcijama u Kinu Bauer i Još manjem kinu, ovogodišnji Motovunski filmski festival svečano je otvoren večerašnjom prvom službenom projekcijom u otvorenom Kinu Trg pod vedrim nebom, i to švicarsko-francuskim filmom "Sestra" redateljice Ursule Meier, koja je i osobno motovunskoj publici najavila svoj film, inače nagrađen Srebrnim medvjedom na ovogodišnjem Berlinskom festivalu.

Ovoj je projekciji prethodilo neobično filmsko-povijesno prisjećanje: kao u uvod u, prema riječima direktora Motovunskog filmskog festivala Igora Mirkovića, "posljednji festival na kome se filmovi prikazuju s filmske vrpce", jer i u ovakvu vrstu priredbi sve više ulaze digitalni mediji, prikazan je nijemi film filmskog pionira Georgesa Meliesa, "Put na Mjesec" iz 1902. godine.

Riječ je o restauriranoj koloriranoj kopiji, u kojoj je svaka sličica rukom bojana, za koju se dugo mislilo da je izgubljena ali je prije dvadesetak godina pronađena u Barceloni, te je nakon duge i složene restauracije ponovno krenula pred publiku. U Motovunu je Meliesov film, koga je Mirković opisao i kao "vjerojatno prvi igrani film ikada snimljen", poslužio kao svojevrsni hommage filmskoj vrpci, koja je, iznijevši 110 godina povijesti filmske umjetnosti, izgleda odslužila svoje.

Motovunski filmski festival nastavlja se, uz predstavljanje stotinjak filmova u glavnom i nekoliko tematskih popratnih programa sve do srijede 1. kolovoza. Svakodnevne projekcije počinju već u 10 sati u dvoranama Kina Bauer i Još manjeg kina, a navečer se od 21 sat filmovi prikazuju na otvorenom u Kinu Trg i Kinu Barbacan.

Filmovi konkuriraju za uobičajene motovunske nagrade: Propeler Motovuna, regionalnu nagradu Bauer, nagradu FIPRESCI, i nagradu za kratki film. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter