Šestorica ginekologa u pritvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šestorica od sedmorice ginekologa uhicenih u tzv. operativnoj akciji "Ordinacija" zadržani su u 48-satnu pritvoru, a jedan je pušten na slobodu nakon saslušanja kod istražnog suca, potvrdio je u srijedu navecer glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic.

Po njegovim rijecima varaždinski ginekolozi Davor Fara, Oskar Kirchbaum i Zoran Pitner, osumnjiceni za zlouporabu položaja i ovlasti, a Kirchbaum i za krivotvorenje službene isprave, na saslušanju su se branili šutnjom. U pritvoru su zadržani zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke.

Pavao Perkovic iz Zagreba, Neven Hecimovic iz Koprivnice i Cvjetko Candrlic iz Bjelovara, osumnjiceni za poticanje na krivotvorenje službene isprave, takoder su zadržani u 48-satnu pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Aleksandar Jukic, koji se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, na saslušanju je iznio svoju obranu te nije predloženo njegovo zadržavanje pa je pušten na slobodu, rekao je Pavlic.

Sedmoricu ginekologa tereti se za cak 101 kazneno djelo, medu kojima i za prekide urednih, a neželjenih trudnoca. Za to su naplacivali izmedu 1.000 i 2.500 kuna, novac su zadržavali za sebe, a u lijecnickoj su dokumentaciji lažno prikazivali obavljene zahvate kao medicinski opravdane zbog navodne patološke trudnoce, fakturirajuci ih i naplacujuci od HZZO-a.

Ravnatelj varaždinske Opce bolnice dr. Dubravko Tršinski rekao je na konferenciji za novinare kako je "bio neugodno iznenaden kad je saznao za uhicenja svojih lijecnika".

Napomenuo je da je o naplacivanju pobacaja razgovarao s lijecnicima prije nekoliko mjeseci te ih je pitao ima li toga u varaždinskoj bolnici. Odgovorili su da se takve stvari ne dogadaju, tvrdi dr. Tršinski.

Iako su svi djelatnici bolnice u šoku, Odjel za ginekologiju i porodništvo varaždinske opce bolnice radit ce po rasporedu te se nece odgadati pregledi ili operacije, rekao je ravnatelj.


Podijeli: Facebook Twiter