Šesto izdanje Festivala malvazije u Poreču

S prošlogodišnjeg Festivala malvazije (J. PREKALJ)
S prošlogodišnjeg Festivala malvazije (J. PREKALJ)

Šesto izdanje Festivala malvazije u Poreču službeno će biti otvoreno u petak, 13. lipnja pod šatorom na gradskoj rivi, u 20.30 sati, uz nastup umaške klape Lungomare. Ljubitelji ovog svježeg vina i ugodnog druženja moći će guštati već od podneva, a manifestacija će biti otvorena od 12 do 24 sata, do nedjelje.

Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice koja u suradnji s labinskom tvrtkom Velesajam organizira festival, rekao je da će 15 proizvođača iz Istre i pet iz Slovenije predstaviti kvalitetne i vrhunske malvazije, među kojima su brojne nagrađivane i označene markicom IQ (Istrian Quality). Vina će u čaše točiti i sve željne informacije o njima davati posebno educirane hostese koje barataju osnovnim sommelierskim znanjima.

Na programu je i prezentacija autohtonih istarskih proizvoda poput maslinovih ulja, pršuta i lavande. S malvazijom će se od 21 sat sljubljivati i ugodna jazz muzika koju će izvoditi porečki band Cool Jazz.

- Manifestaciju smo tako tempirali da zaokruži vinsku priču nakon Vinistre i Dana otvorenih vrata vinskih podruma. Sve je krenulo od ideje da mnogobrojnim posjetiteljima Poreča približimo ovu autohtonu vinsku sortu, predstavimo im Istru kao vinsku regiju, obogatimo našu turističku ponudu i istovremeno podržimo vinare koji su pretežno iz unutrašnjosti Istre.

Budući da se festival održava u vrijeme vjerskih praznika - Duhova, kao i svake godine očekujemo brojne strane posjetitelje, ali i domaće stanovnike. Za sve smo njih, osim savršeno rashlađenih vina, uređenog ambijenta i prikladne glazbe, osigurali i promotivne cijene - osam kuna za čašu malvazije i 50 kuna za butelju, rekao je Velenik na konferenciji za novinare. 

Festival svake godine obiđe 2.500 do 3.000 posjetitelja, a na Poreštini trenutno boravi oko deset tisuća gostiju, uglavnom Austrijanaca i Nijemaca. Velenik je kazao da bilježe više dolazaka nego lani, ali, zbog dosadašnjih nestabilnih vremenskih prilika, i kraći boravak turista. Tako su od 1. do 10. lipnja imali 17,6 tisuća dolazaka, što je za 11 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, te 93 tisuće noćenja, što je za pet posto više. No, od početka godine do kraja svibnja ukupno je bilo 10 posto manje noćenja nego 2013, čemu je kumovalo i pomicanje vjerskih blagdana u lipanj. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter