Šesti rođendan općine Tar-Vabriga

Svečanu sjednicu otvorio je zbor ZT-a Tar San Martino (V. H.)
Svečanu sjednicu otvorio je zbor ZT-a Tar San Martino (V. H.)

Šesti rođendan mlade općine Tar-Vabriga proslavljen je danas svečanom sjednicom vijeća u prisutnosti brojnih gostiju i uzvanika. Slavlje se vezuje uz datum konstituiranja prvog saziva lokalnog vijeća, nakon što su Tar i Vabriga 2006. godine izašli iz sastava Grada Poreča i dobili vlastitu općinu. Načelnik Nivio Stojnić u prigodnom je govoru podsjetio da ih protekla godina, iako obilježena krizom i recesijom, nije obeshrabrila, te su odlučno krenuli u realizaciju projekata. Dodao je da nakon protekle četiri godine mogu ustvrditi da su krenuli u pravom smjeru.

- Učinili smo velik dio onog što smo obećali građanima. Da ih nismo razočarali dokazuje naš rad koji ide od pokretanja i donošenja općinskih prostornih planova, prometnih rješenja, izgradnje raskrižja, obnavljanja i izgradnje općinskih zgrada, rekao je Stojnić. Podsjetio je na trud koji općina svakodnevno ulaže u usmjeravanje općine kao turističke destinacije. Istovremeno su, dodao je, intenzivno radili na podizanju kvalitete socijalnog i društvenog života svih građana te vodili računa o onima kojima je pomoć najpotrebnija, te najmlađim generacijama.

Općina je za dobivanje sredstava iz EU-fondova kandidirala projekt golf igrališta, odmuljavanja Tarske vale, Santa Marine, Valelunge i Kopaloa te ekomuzeja Kuće maslinovog ulja i drugih. Općinsku trgovinu "La Botegu" otvorili su u srpnju i njena se ponuda sastoji od autohtonih proizvoda proizvođača s područja općine koju je prepoznalo i Ministarstvo turizma koje je kroz projekt "Inovacije u turizmu" Botegi odobrilo do 50 tisuća kuna.

U turističkom naselju Lanterna i u privatnom smještaju na području općine zabilježen je konstantan rast noćenja, te su na kraju ovogodišnje sezone zabilježili više od 1,6 milijuna noćenja i povećanje od čak 12 posto u odnosu na lani. Sve učinjeno u proteklih šest godina samostalnosti Općine publika je imala prilike pogledati u prigodnom filmu.

U nastavku sjednice dodijeljena su priznanja zasluženim pojedincima za doprinos u razvoju i promicanju imena općine. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter