Šesti porečki festival smijeha i komedije Zlatni zub

(Arhiva GI)
(Arhiva GI)

Porečki festival smijeha i komedije Zlatni zub preksutra će u 20 sati otvoriti svoja vrata. Sedmodnevni festival, koji traje do nedjelje 10. ožujka, ove godine donosi pet zanimljivih predstava. 

Prvog dana festivala, 3. ožujka, bit će uprizorena predstava "Izbaci uljeza" (The Owl and The Pussycat) američkog pisca Billa Manhoffa u koprodukciji Aplauz teatra i Zorin doma. Priču o prostitutki kojoj je san postati glumica i samoprozvanom piscu i intelektualcu, a zapravo blagajniku u knjižari, režirala je Ivana Peroš, a glavne uloge tumače Ana Begić i Vladimr Tintor.

U četvrtak, 7. ožujka, na programu je predstava "Muškarci su s Marsa, a žene su s Venere". Riječ je adaptaciji romana američkog bračnog terapeuta Johna Graya, tekst je prilagodio Roman Šušković, a režiju potpisuje Boris Kovačević.

U petak, 8. ožujka, na rasporedu je "Mistero buffo" talijanskog pisca Darija Foa u izvedbi Valtera Roša, iz produkcije Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. Tekst, koji se temelji na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije takozvanih giullara, odnosno lakrdijaša, s talijanskog su preveli Aleksandar Bančić i Valter Roša.

U subotu, 9. ožujka, u Poreč dolazi predstava "Ja, tata!" za koju je tekst napisao Bajrni Hakur Thorsson, a adaptaciju potpisuju Rakan Rushaidat i Roman Šušković-Stipanović, koji je i producent predstave. Riječ je o "ispovijedi čovjeka bačenog u avanturu donošenja novog života na svijet", u režiji Borisa Kovačevića, a glavnu ulogu tumači Rakan Rushaidat.

Zadnjeg dana festivala, u nedjelju, 10. ožujka, posjetitelji će moći pogledati predstavu "Lutka" Mire Gavrana u režiji Mladene Gavran i izvedbi Teatra Gavran. Glavne uloge igraju Robert Kurbaša i Doris Pinčić, a priča je to o muškarcu kojeg ostavi djevojka nakon sedmogodišnje veze te on počinje živjeti s "lutkom" - savršenim androidom proizvedenim da usreći muškarca.

Sve predstave počinju u 20 sati, a cijena ulaznice je 50 kuna. Ulaznice se mogu rezervirati od ponedjeljka do četvrtka u uredima Pučkog otvorenog učilišta od 8 do 13, na telefonski broj 052/887-218 od 8 do 11 sati ili na adresu elektroničke pošte [email protected].

Porečani ubuduće izvan konkurencije

Zanimljivo je da ove godine na Zlatnom zubu ne nastupa niti jedan od dva porečka teatra, ali to ne znači da su Porečani ove zime mirovali. Glumci iz domaće amaterske glumačke skupine Mrki teatar premijeru svoje predstave najavljuju za Dan grada Poreča, a USB-ovci za 28. ožujka.

- Dogovorili smo se s USB-om da ćemo ubuduće naše predstave na Zubu prijavljivati izvan konkurencije jer pobjeđuje onaj koji dobije najjači aplauz, a mi smo ipak domaći pa smatramo da to nije fer, kazala je Katja Restović, voditeljica kulturnih djelatnosti u Pučkom otvorenom učilištu i voditeljica Mrkog teatra. Organizator festivala je porečko Pučko otvoreno učilište. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter