Šestero talijanskih umjetnika stvara u Poreču

Cristrina Maulini i Nelio Sonego te Alfonso Filieri
Cristrina Maulini i Nelio Sonego te Alfonso Filieri

Porečka slikarska kolonija pokrenuta je davne 1983. godine a u zadnjih sedamnaest godina umjetnički direktor kolonije je istarski umjetnik Đanino Božić. Svake godine grupa umjetnika iz svih krajeva Europe i Hrvatske boravi tjedan dana u turističkim objektima Valamar Riviere, uživaju u suncu, moru, porečkoj urbanoj ljepoti, u gostoprimstvu Valamarovog osoblja i, normalno, rade, odnosno stvaraju. Radovi tokom tjednog boravka odlaze u Valamarov umjetnički fundus, nekoliko slika i skulptura izlažu se u objektima, ostalo se čuva a svake godine nakon rujanskog boravka u Valamarovim objektima organizira se zajednička izložba te objavljuje katalog. Izložba se tradicionalno održava par mjeseci kasnije, u ožujku iduće godine u prestižnoj porečkoj galeriji Zuccato.

Kreativna atmosfera

Ove godine slikarska kolonija Poreč ugošćuje šest umjetnika i po prvi puta svi dolaze iz Italije. Nakon što su prošle godine umjetnici boravili na otoku Svetog Nikole ove godine oni borave u hotelu Pical na sjevernoj obali. "Nije slučajno, ove je godine Italija (nakon što je prošle bila Francuska) država partner Hrvatske u svim kulturnim projektima i događajima pa smo se i mi prilagodili toj godini" objašnjava nam Đanino Božić.

Jučer smo posjetili umjetnike u prostoriji koja im je dodijeljena u prizemlju hotela Pical. Nelio Sonego dolazi iz Portogruara, Alfonso Filieri, Cristina Maulini i Marco Millia iz Rima, Annamaria Gelmi živi i radi u Trentu, umjetnik koji se potpisuje isključivo umjetničkim nadimkom Nata dolazi iz Codroipa iz susjedne regije Friuli Venezia Giulia. Vrlo su zadovoljni atmosferom, rekli su nam da ih maze na svakom koraku, jučer su imali kraći razgovor sa novinarima i svaki je objasnio osobnu tematiku i metodu rada.

Originalne knjige

Primjera radi, Alfonso Filieri među ostalim bavi se i izdavaštvom, objavljuje knjige poezije ali vrlo originalne i po obliku (grafičkom) i po temeljnoj sirovini. Naime, on koristi papir koji mu izrađuju majstori iz poznate tvornice za proizvodnju papira Fabriano (jedna od najstarijih u Europi). Pokazao nam je malu knjižicu zanimljivog oblika koja koristi papir izrađen od ljekovitog bilja, druga knjiga koristi papir pravljen od artičoka, treća onaj od obične poljske trave, četvrtka je, pak, napravljena od papirom koji se dobije od mekinja….

- Preuzmem papir, odbirem pjesnika i potom oblikujem knjigu formom bojama i crtežima, objašnjava Alfonso Filieri.

Umjetnici će stvarati u Poreču do subote 17 rujna. Vratit će se u Poreč u ožujku kada će im u galeriji Zuccato biti priređena kolektivna izložba. (Napisao i snimio Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter