Šesta Kaštanjerska fešta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesta Kaštanjerska fešta, kojom je otvorena sezona proslava koje organiziraju gradski mjesni odbori, održana je ove godine na novom mjestu – na križanju ulica Rimske centurijacije i Kaštanjer, na platou ispred meksickog restorana. Mještani, kojih se okupio rekordan broj, više od 700, novim su mjestom okupljanja više nego zadovoljni – ovdje je, vele, puno više prostora, a u blizini je i novo djecje igralište za najmanje.

U bogatom programu nastupili su najprije najmladi – mališani iz vrtica, škola te djeca koja su se okušala u skakanju u vrecama. Najbolji je bio Filip Markovic, koji je skakanjem osvojio put u Veneciju. Nakon recitiranja mjesnog «puckog pjesnika» Cadre, nastupili su clanovi Capoiera kluba Pula, a zatim se spustila i dva padobranca iz Udruge Krila Istre. Doduše, jedan nije doskocio na zacrtano mjesto, no to nije umanjilo doživljaj i oduševljenje najmladih koji su mu odmah pohrlili u susret.

Ono po cemu je ova fešta poznata u cijelom gradu, pa i šire, je natjecanje u vuci konopa te pljockanju – mobitelima. Svoje su stare mobitele najbolje bacale cure iz ekipe «Crna mamba» dok je ekipa Kaštanjer najbolje potezala špagu. Na fešti se predstavila i Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizickom razvoju. Izložili su radove nastale u likovno-kreativnoj i šivacko-krojackoj radionici, koje vode Maja Blažincic i Adriana Peruško.

Kako doznajemo od predsjednika Vijeca Mjesnog odbora Kaštanjer Valtera Bilica, na mjestu održavanje fešte u buducnosti bi trebalo izgraditi igralište – malog nogometa, rukometa i odbojke. Projektna je dokumentacija gotova, no cijeli projekt, doznajemo, koce zapetljani imovinskopravni odnosi.

Buduci da je feštu pohodio i zamjenik gradonacelnika Fabrizio Radin te nekadašnja predsjednica MO-a Klara Udovicic, razgovaralo se i o ovom problemu te je dogradonacelnik, barem u neformalnim razgovorima, Bilicu obecao da ce se sredstva za izgradnju igrališta naci.

Da je Kaštanjer miran kvart, s puno zelenila, u kojem imaju gotovo sve što im treba, smatraju Mirela Reis, Branka Diminic te Renata Gozzi i ?ulija Peruško.

- Ništa nam ne fali, imamo sve, živimo u miru, tek pet minuta od centra grada, a ovakvih bi fešta trebalo biti što više, da se ljudi maknu od televizije i što više druže, veli gospoda Gozzi. Sve su one zadovoljne novim mjestom održavanja fešte jer ovdje, vele, ima više prostora te mjesta za bezbrižnu djecju igru. Jedino što bi Kaštanjeru još poželjele jest – rekreativna zona, svojevrsno okupljalište, na kojem bi se ovakva duženja mogla organizirati cešce.

Uz cavrljanja, ice, pice te pjesmu i ples uz Deana Bakica i prateci band fešta se na Kaštanjeru nastavila do dugo u noc.


Podijeli: Facebook Twiter