Šest zlata, petnaest srebra i četrnaest bronca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Druga smotra maslinovog ulja Kanfanarštine, koja je okupila četrdeset i jednog izlagača, rezultirala je i priznanjima za kvalitetu. Nakon stručne analize ocjenjivačka je komisija odlučila uručiti šest zlatnih, petnaest srebrnih i četrnaest brončanih medalja, dok je šest preostalih maslinara, iako s dobivenim ekstradjevičanskim uljem ostalo bez medalja.

Zlatni maslinari s Kanfanarštine su: Valter Pamić, Valter Burić, Boris Korenić, Sunčane elektrane "Petrokov", Viliam Gašparini i Karlo Sošić, dok su srebrne medalje sa zlatnim sjajem otišle u ruke Edija Burića, Ivice Pokrajca, Drage Marića, Antona Marića, Mirka Košare, Mate Marića, Natalije Boljunčić, Ivana Perkovića, Drage Tankovića, Čelestina Cerina, Mladena Cerina, Rina Jelenića, Mate Dušića, Bruna Sošića i Mladena Sošića. 

Najmlađi proizveli tri litre ulja 

Najmlađi Kanfanarci, djeca područnog odjeljenja Dječjeg vrtića i jaslica "Neven", su u suradnji s odgojiteljicama iz svog vrtićkog dvorišta obrali masline, prikupili oko tridesetak kilograma, te od istih dobili tri litre ulja. Nakon što su masline "pretočene" u ulje u jednoj rovinjskoj uljari, djeca su u posebnim i svojim rukama dizajniranim bočicama predstavili vlastito ulje. Dakle, za kanfanarske maslinare nema zime, a s tom se konstatacijom složio i načelnik Općine Kanafanar, Sandro Jurman.- Nakon što smo lani započeli s manifestacijom i okupili trideset pet izlagača, ova druga smotra pokazuje da smo na pravom putu, i ne samo zbog većeg broja maslinara, nego i zbog mladih, djece koja kroče našim putem, rekao je Jurman na otvorenju smotre. 

Kanfanarsko ulje dobre kvalitete 

A da je područje Kanfanarštine upravo idealno podneblje za sadnju maslina potvrdio je i predsjednik ocjenjivačke komisije, agronom Edi Družetić. Po njegovim riječima godina je za kvalitetu maslinovog ulja bila dobra i kvaliteta maslinovog ulja s Kanfanarštine u rangu je s okruženjem.

- S obzirom da je godina bila sušna, aroma maslinovog ulja nije izražena. Uz prigušenu aromu, osnovna karakteristika ulja je i pojačana gorčina, rekao je Družetić, dodajući da je kvaliteta ulja dobra, ali i da uz onih šest zlatnih maslinara, valja imati na umu i da je petnaest srebra pozlaćeno, jer samo koja nota i nijansa nedostajala im za pravi zlatni sjaj. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter