Šest velesila želi potpun i trajan dogovor s Iranom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest svjetskih velesila koje nastoje postići dogovor s Iranom o njegovu nuklearnom programu suglasno je u tome da bi dogovor trebao biti "vjerodostojan, potpun i trajan", objavilo je u petak francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Na pitanje novinara pred sastanak šest velesila i Irana u Beču u nedjelju, glasnogovornik ministarstva Romain Nadal rekao je da je šest država "ujedinjeno oko jednog cilja: postizanja vjerodostojnog, potpunog i trajnog dogovora koji će osigurati sva potrebna jamstva da Iran neće pokušati razviti atomsko oružje."

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius početkom tjedna spomenuo je da među šest velesila postoje neke razlike u pristupu.

- Dok je do sada skupina 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina, Njemačka) imala jako ujednačeno stajalište, zadnjih dana predstavnici u pregovorima izvijestili su o nekim razlikama u pristupu između dijela skupine 5+1 i naših ruskih partnera, rekao je Fabius u utorak, ne precizirajući o čemu je riječ.

Pregovori s Iranom počeli su prošli tjedan, a trebali bi završiti do 20. srpnja, kada istječe privremeni sporazum iz Ženeve. Rok bi mogao biti produljen za šest mjeseci ako se obje strane s time slože.

Fabius je u utorak rekao da "nijedno od glavnih pitanja nije riješeno", dok je Rusija u četvrtak ocijenila da postoje "vidljivi znakovi napretka" i izrazila nadu u postizanje dogovora do zacrtanog roka.

Glavna sporna pitanja su prihvatljiva razina obogaćivanja urana, vremensko trajanje dogovora i brzina ukidanja sankcija.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji se nalazi u posjetu Latinskoj Americi, odbio je poziv visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton da sudjeluje na tom sastanku. Rusiju će predstavljati stalni ruski predstavnik pri međunarodnim institucijama u Beču Vladimir Voronkov.

Američki državni tajnik John Kerry, francuski ministar Laurent Fabius i njemački ministar Frank-Walter Steinmeier potvrdili su dolazak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter