Šest stoljeca umjetnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije zanimljive izložbe mogu se pogledati u susjednoj Italiji sljedecih mjeseci u geografski nama ne previše udaljenim regijama.

Republika San Marino, odnosno palaca SUMS, ugošcuje do lipnja izložbu "Americko slikarstvo dvadesetoga stoljeca od Hoppera do Warhola".

Kako piše u popratnim materijalima, u Italiji nije nikada uprilicena izložba koja tako detaljno razmatra i analizira americko slikarstvo dvadesetoga stoljeca, tek je tu i tamo organizirana poneka monografska izložba. Premda ova izložba ne donosi veliki broj eksponata, ukupno 25, predstavlja prilicno znacajna djela koja rezimiraju dvadeseto stoljece u americkoj umjetnosti.

Sažeti su svi najvažniji trenuci, od realizma Edwarda Hoppera pa sve do djelovanja Thomasa Harta i posebnog stilskog izricaja Giorgie O'Keeffe.

Obuhvacena je i faza americkoga apstraktnog slikarstva, podijeljena u dvije faze - s jedne je strane tu ona naglašenog kolorita, a s druge ona gestualna, koja evidentira principe konstrukcije i oblika.

Tu su dakako obuhvacena djela Jacksona Pollocka, koji ce biti zastupljen s dva rada velikog formata, jednim iz 1949. i jednim iz 1952. godine. Zastupljeni su i Franz Kline i Willem de Kooning, s uracima iz pedesetih godina prošloga stoljeca. Fascinantni su i radovi Arshilea Gorkyja. U znaku kolorizma su ostvarenja autora kao što su Mark Rothko, Sam Francis i Morris Louis.

Posebno mjesto zauzimaju predstavnici pop arta Andy Warhol i Roy Lichtenstein. Warhol je prisutan, izmedu ostalog, i s poznatim uratkom naslovljenim "Jakie" iz 1964. inspiriran najpoznatijom americkom prvom damom - Jacqueline Bouvier Kennedy, a Lichtenstein donosi neke od svojih najpoznatijih realisticnih uradaka.

Izložba je ostvarena uz pomoc nekoliko vrijednih americkih muzeja i ustanova: Museum of Fine Arts iz Bostona, Wadsworth Atheneum iz Hartforda, Terra Foundation for American Art iz Chicaga, Broad Art Foundation iz Santa Monice i Adelson Gallery iz New Yorka.

U Riminiju, u dvorcu Sismondo, do pocetka lipnja izloženo je šest stoljeca umjetnosti. Nakon prošlogodišnje izložbe posvecene Caravaggiu i one preklanjske posvecene Picassu, ovo zdanje sada ugošcuje vrlo zanimljivu izložbu naslovljenu "Od Vermeera do Kandinskog".

Sve pocinje predstavljanjem talijanskog slikarstva 16. stoljeca no dolaze do izražaja djela Veronesea, Tintoretta, Tiziana, Lorenza Lotta i Gerolama Savolda. Serenissima je protagonistkinja i s djelima iz 18. stoljeca - Giovan Battiste Tiepola (L'apoteosi di Enea) te vedutistima kao što su Bellotto, Canaletto i Francesco Guardi.

Prikazano je i španjolsko slikarstvo, ciji su predstavnici: Velazquez, Murillo, El Greco, Ribera i Zurbarn te flamansko slikarstvo s autorima kao što su Antoon Van Dyck, Abraham Bloemaert Hendrick ter Brugghen i Gerard van Honthorst te Vermeer. Dio posvecen impresionizmu donosi djela Van Gogha, Maneta, Milleta, Moneta i Degasa, kao i Renoira, Sisleyja i Pissarroa. Naravno, neizostavna su i djela Kandinskog.


Podijeli: Facebook Twiter