Šest stoljeca istarske Mikene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz izložbu, koja je u tijeku, u rovinjskom Zavicajnom muzeju predstavljen je katalog o deset godina istraživanja gradinskog naselja iz broncanog i željeznog doba Monkodonje i obližnjeg Mušega. Dr. Kristina Mihovilic je, predstavljajuci istraživanja zapoceta još 1953., koja se potom od 1997. odvijaju svake godine, podsjetila da su pokrenuta donacijama iz njemackog fonda Deutche Forschungsgemeinschaft, a potom su se kao sponzori ukljucivali Ministarstvo kulture, Arheološki muzej Istre, Grad Rovinj i brojni drugi.

U deset godina jesenskih sustavnih istraživanja arheolozi su uspjeli dešifrirati sve znacajke gradinskog naselja s oko tisucu stanovnika, koje je imalo svoj gornji grad, nastanjen obrtnicima, i donji, u kojem su bili pucani. Uz to, rekonstruiran je sjeverozapadni dio naselja, posebno zidine, ciji je glavni ulaz imao pogled na more.

Monkodonja je smještena na odlicnom geostrateškom podrucju, na razmedu civilizacija Sredozemlja i srednje Europe, s kojima je održavala intenzivne kulturne veze. Dugogodišnjim istraživanjima pronadeni su tragovi mijena ulaza u naselje, koje je poprimilo oblik labirinta. Uz njih su pronadene i dvije grobnice, koje su vjerojatno pripadale zaslužnim stanovnicima. Zbog takvog sustavnog pristupa istraživanja 2002. godine dobila je nagradu "Europa nostra".

- Monkodonja je kao naselje egzistirala šest stoljeca, od 1.800. do 1.200. godine prije naše ere. Ulazna vrata bila su joj okrenuta moru, a pronadeni nalazi ukazuju da je razmjenjivala dobra s pomorcima iz citavog Sredozemlja, zbog cega je nazivaju istarska Mikena jer se razvijala u isto vrijeme pa je imala i slicna konstrukcijska rješenja, rekla je dr. Mihovilic.

- Monkodonja vec prerasta u arheološki park. Na prilazu naselju je uredeno parkiralište, postavljene su table s objašnjenima i putokazi te su formirane staze za obilazak. Sljedece ce etape obnove ukljucivati nastavak rekonstrukcije bedema po predlošku zagrebackog arhitekta Željka Kovacica, zakljucila je svoje predstavljanje dr. Mihovilic.

Bernhard Hänsel s berlinskog sveucilišta, koji je 1997. i pokrenuo istraživanja, rekao je da je njihova najveca vrijednost prijateljstvo studenata i arheologa iz Berlina, Ljubljane, Zagreba, Pule i Rovinja, nastalo za istraživanja na Monkodonji. Zahvalio se domacinima što su se nakon donacijskih sredstava iz Njemacke ukljucili u financiranje istraživanja.

U ulozi domacina i organizatora izložbe ravnateljica rovinjskog Zavicajnog muzeja Katarina Maric i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo istaknuli su da citave ove price ne bi bilo bez upornosti Bernharda Hänsela, Bibe Teržan s ljubljanskog sveucilišta, Kristine Mihovilic i Damira Matoševica, koji su sudjelovali u svim dosadašnjim istraživackim kampanjama. Zbog toga je AMI i izdao svoj 79. katalog posvecen Monkodonji i Mušegu, koji zbog distribucije u druge ustanove ima i veci znanstveni znacaj od izložbe. Katalog je zapravo zacetak monografije o Monkodonji, u kojoj ce se sakupiti sva saznanja o ovoj gradini koja postaje brend integrirane arheološko-turisticke ponude, a na cijem ce se rekonstruiranom okolišu moci uživo sagledati brojni aspekti života naših predaka.


Podijeli: Facebook Twiter