Šest puta veća dobit Holcima u samo jednoj godini

Tražiti samo najnižu cijenu više nije održivo, jer svaki zaposlenik treba biti pošteno plaćen
Tražiti samo najnižu cijenu više nije održivo, jer svaki zaposlenik treba biti pošteno plaćen

Tvrtka Holcim Hrvatska je 2016. godinu završila s 20 milijuna kuna dobiti, što je šest puta više u odnosu na godinu ranije. Zabilježen je rast prihoda od sedam posto i to zahvaljujući plasmanu proizvoda na strana tržišta. Troškovi su smanjeni na svim razinama, dok je likvidnost zadržana na visokom nivou uvelike zahvaljujući rezultatima Holcimovog tima za naplatu potraživanja koji je lani uspio naplatiti 5,8 milijuna kuna potraživanja i bitno unaprijediti njihovu starosnu strukturu.

Nova direktorica

Ove odlične poslovne rezultate na današnjoj su konferenciji za novinare predstavili novoimenovana predsjednica Uprave Holcima Hrvatska Virna Višković Agušaj i financijska direktorica Denis Zupičić. Višković Agušaj je na ovoj dužnosti od 1. siječnja ove godine, dok je dotadašnji direktor Alan Šišinački postao član Nadzornog odbora.

- Ponosni smo jer su poslovne brojke rezultat rada svih zaposlenih. Prioritet su nam zdravlje i sigurnost na radu, a prošlu godinu završili smo bez ijedne ozljede na radu. U sklopu našeg programa zdravlja plaćamo policu dodatnog osiguranja za sve radnike, pokrenuli smo predavanja o prevenciji bolesti te organiziramo izlete za radnike i naše umirovljenike, rekla je direktorica te dodala da je prosječna bruto plaća u Holcimu 9.421 kunu. Tvrtka redovito isplaćuje božićnice te 2.500 kuna regresa za godišnji odmor.

- Rad svih naših stručnjaka u Centru za inovacije i projekte rezultirao je sa šest novih proizvoda i tri grupe usluga. Lanjskog rujna smo na tržište plasirali inovaciju: uvrećeni cement koji se ubacuje u miješalicu bez otvaranja vreće. Time se štiti zdravlje jer nema praha. Nadalje, započeli smo testiranje samočistećeg betona za koji smo mi i naši stipendisti, studenti Dominik Načinović i Lena Vozila, koji su radili na projektu, dobili zlatnu medalju na sajmu inovacija u Kini, kazala je Višković Agušaj. Ona je ujedno i direktorica za razvoj i inovacije u LafargeHolcim klasteru pet zemalja srednje i istočne Europe.

Za realnu cijenu

Denis Zupičić kazala je da su se zacrtani planovi za 2016. u potpunosti ostvarili.

- Neto dobit je višestruko veća nego 2015., a rast prihoda od sedam posto proizišao je iz prodaje većeg volumena proizvoda, osobito cementa. Lani je bio velik pritisak na cijene naših proizvoda, a na domaćem je tržištu, nažalost, stalan pritisak na smanjivanje cijena, pa je sav trud kojeg smo uložili kao tim zapravo mogao imati i puno bolji učinak. Takva situacija u kojoj se traži samo najniža cijena jednostavno više nije održiva. Svaki zaposlenik želi biti pošteno plaćen za svoj posao, kako oni u proizvodnji i u graditeljstvu, tako i oni u uslugama, stoga je vrijeme da svi u građevini počnemo razmišljati održivo i gradimo ponude na realnim cijenama, rekla je Zupičić te dodala da je fokus u prošloj godini bio na praćenju troškova poslovanja. Ostvarene su uštede koje su doprinijele dobrom rezultatu. U Planu 2018 Plus zacrtano je puno akcija štednje, pa tako ljudi u proizvodnji paze na utrošak električne energije i goriva, postoji čitav niz malih mjera o kojima se vodi računa. U Holcimu su zaposlena 283 radnika i samo je manji dio njih, prirodnim odljevom, odnosno umirovljenjem, smanjen radi ostvarivanja ušteda, napominje Zupičić.

Holcim je u sastavu LafargeHolcim Grupe, a u Hrvatskoj ima tvornicu cementa u Koromačnu, dva terminala za cement, tri tvornice betona i tri kamenoloma agregata. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter