Šest problematicnih tocaka Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska vlada u cetvrtak je prihvatila prijedlog ažuriranog Akcijskog plana za ispunjavanje preostalih obveza iz pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, pri cemu je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic upozorila na šest problematicnih tocaka na koje treba posebno obratiti pozornost.

Podsjetivši da ce se 6. lipnja u Bruxellesu održati sastanak Vijeca za stabilizaciju i pridruživanje, Pusic je ocijenila da je to trenutak u kojem "udaramo temelje onome što ce biti sveobuhvatno izvješce u listopadu, na osnovu kojeg ce mnoge države clanice ratificirati naš Ugovor o pristupanju EU-u".

Medu šest problematicnih tocaka, a u vezi zaštite prava manjina, je održavanje Split Pridea 9. lipnja, koje ce pomno pratiti Europska komisija i diplomatski zbor u Hrvatskoj. Eventualno onemogucavanje Povorke ponosa u Splitu, Hrvatskoj može predstavljati problem u smislu provedbe njezinih vlastitih zakona, kao i u vezi zabrane diskriminacije, jer bi to bilo kršenje nediskriminacije po bilo kojem temelju, etnickom ili seksualnom, pojasnila je ministrica.

Ostale problematicne tocke su rješavanje pitanja brodogradilišta, ukidanje naknade koju moraju placati teleoperateri, smanjivanje zaostataka u pravosudu, narocito u gradanskim predmetima, te rješavanje sustava ovrhe i problema sa Zakonom o sprecavanju sukoba interesa.

Takoder se treba riješiti pitanje integriranog upravljanja granicama te intenzivirati izgradnja i opremanje granicnih prijelaza u Neumskom koridoru, gdje radovi znacajno kasne.

Premijer Zoran Milanovic najavio je izradu zakona koji ce detaljnije regulirati odnose izmedu vlade i Hrvatskog sabora u slucajevima direktiva i uredbi koje ce se donositi u Bruxellesu. Nakon što Hrvatska postane clanicom EU-a, u Bruxellesu ce se donositi odluke koje su izravno primjenjive u Hrvatskoj, a koje ce katkad biti usvojene i protiv naših stajališta, napomenuo je Milanovic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter