Šest osobnih interpretacija stvarnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Galerija Blok 11 na medulinskoj placi sinoc je ugostila djela šestero autora, sudionika ovogodišnjeg 13. medunarodnog likovnog simpozija Medulin 2009 - Cveta Zlatea, Todorcea Atanasova (Slovenija), Gabriele Proksch, Thomasa Riessa (Austrija), Maddalene Barletta i Miryiam Cappelletti (Italija). Ti ce radovi ostati trajno pohranjeni u fundusima Opcine Medulin i tamošnje Turisticke zajednice, a o njima je ovom prilikom govorila povjesnicarska umjetnosti Višnja Slavica Gabout.

- Medulinski likovni simpozij svojevrsni je generator likovnjaka koji zajedno dišu, svako sa svojim kreativnim i stvaralackim identitetom, i tvore jedno reprezentativno vizualno obilje, rekla je Gabout te dodala da se njima otkriva profinjeno bogatstvo izraza koji svoje polazište, izmedu ostalog, imaju u misaonosti, sjecanju, enigmi, novim idejama, znaku, simbolu. Istaknula je nadalje priliku išcitavanja mnoštva znacenja iz poruka koje se kroz radove nude, a koje doticu i filozofsku i mitsku dimenziju te rukopise suvremenog likovnog jezika, neomodernizma i nove slike koji su prožeti asocijacijama, emocijama, visokom osjetilnošcu.

- Šest individualnih interpretacija stvarnosti pojedinacno izlaze iz vizije, iz materije, prenose osjecaje, ekspresiju geste, veli Gabout i u izloženim radovima srece konceptualnost, transgresiju, suptilnost, simboliku, snove, sugestivnost, eksploziju boja, percepciju koja oduzima i dodaje prostoru.

Osvrnula se i na koncept likovnih simpozija zakljucivši da takav oblik manifestacija omogucuje direktan interaktivan odnos umjetnika, njihovu komunikaciju, koncentraciju energije, neponovljiva iskustva kojima pronalaze putove za nove kreacije cijim smo nastancima i sami svjedocima.Na vrijednom daru Medulinu, zbirci radova s ovogodišnjeg sedmodnevnog simpozija te inicijatorici i voditeljici Aleksandri Rotar zahvalio se i Aldo Dobrovac, direktor Turisticke zajednice Opcine Medulin.


Podijeli: Facebook Twiter