Šest nominacija za glumice iz Istre

Štrajk djelatnika Arena Modne kuće (D. MEMEDOVIĆ)
Štrajk djelatnika Arena Modne kuće (D. MEMEDOVIĆ)

Danas su objavljene nominacije predstava i izuzetnih umjetničkih ostvarenja za Nagradu hrvatskog glumišta 2017. godine. Među nominiranim u raznim kategorijama su i brojni umjetnici iz Istre, ili na neki način vezani uz Istru. To su: Jadranka Đokić, Borko Perić, Petra Bernarda Blašković, Nataša Kopeč, Nika Ivančić i Ugo Korani.

Petra Bernarda Blašković i Naika Ivančić nominirane su uloge u predstavi "Barufe" Carla Goldonija-Predraga Lucića u režiji Vite Taufera i koprodukciji Gledališča Koper, Slovenskog stalnog gledališča, Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula i Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica, tako da je ta nominacija značajna i za pulsku kazališnu kuću.

Glumačke nominacije

Naime, za najbolja umjetnička ostvarenja - drama za glavnu žensku ulogu nominirane su Jasna Ančić za ulogu Žene u predstavi "Ostavljam te" prema motivima Edwarda Albeeja "Marriage play" u režiji Matjaža Latina i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar; Jadranka Đokić za ulogu u predstavi "Pluća" Duncana Macmillana u režiji Aide Bukvić i koprodukciji Teatra Exit iz Zagreba i Doma kulture Kristalna kocka vedrine Gradskog kazališta Sisak, te Mirta Zečević za ulogu Josipe Jurić u predstavi "Kakva majka, takva kći" Frane Marije Vranković u režiji Jasmina Novljakovića i produkciji Kazališta Smješko iz Zagreba.

U kategoriji za glavnu mušku ulogu nominirani su Borko Perić za ulogu Frane u predstavi "Jedan sluga, dva gospodara" Richarda Beana u režiji Vite Taufera i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, Adrian Pezdirc za ulogu Matije u predstavi "Črna mati zemla" te Branimir Vidić za ulogu Skupa u predstavi "Skup" Marina Držića u režiji Ivice Kunčevića i produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

U kategoriji sporedna ženska uloga nominirane su Petra Bernarda Blašković za ulogu Libere u predstavi "Barufe"; Mia Krajcar za ulogu Ivane u predstavi "Tri treća tromjesečja" Nine Horvat u režiji Frane Marije Vranković i produkciji Gradskog kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci i za ulogu Pepeljuge u predstavi "I živjele su sretno…?" Nine Horvat u režiji Frane Marije Vranković i produkciji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Gradskog kazališta - Scena Gorica i Urša Raukar za ulogu Bake u predstavi "Črna mati zemla".

Nominirani za sporednu mušku ulogu su Vinko Kraljević za ulogu u predstavi "Kako život" Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Leme i produkciji Kazališta Moruzgva iz Zagreba; Damir Poljičak za ulogu Ante u predstavi "Jedan sluga, dva gospodara" Richarda Beana u režiji Vite Taufera i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba te Siniša Popović za ulogu Nikole u predstavi "Ljudi od voska" Mate Matišića u režiji Janusza Kice i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina - drama su nominirane su Nika Ivančić za ulogu Keke u predstavi "Barufe"; Nataša Kopeč za ulogu u predstavi "Magic evening" Anice Tomić i Jelene Kovačić u režiji Anice Tomić i produkciji Studentskog centra – Kulture promjene – Teatra &TD iz Zagreba te Ana Marija Veselčić za ulogu u predstavi "Zbunjoza" Mariusa von Mayenburga u režiji Ivana Plazibata i koprodukciji Playdrame i Gradskog kazališta mladih Split.

U istoj kategoriji nominirani su Bojan Brajčić za ulogu Raya u predstavi "Ljepotica iz Leenanea" Martina McDonagha u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku; Robert Budak za ulogu u predstavi "Taksimetar" Gorana Vojnovića u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba te Matija Šakoronja za ulogu Bernarda Batule u predstavi "Jedan sluga, dva gospodara" Richarda Beana u režiji Vite Taufera i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Najbolje predstave

Za najbolja glumačka ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade nominirani su Ugo Korani za ulogu Antuna u predstavi "Kako je tata osvojio mamu" Mire Gavrana u režiji Slađane Kilibarde i produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba; Filip Nola za ulogu Doktora Watsona u predstavi "Sherlock Holmes" Ane Tonković Dolenčić prema motivima i likovima pripovijetki i romana Arthura Conana Doylea u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih te Siniša Novković za ulogu u predstavi "Od atoma do stanice" Siniše Novkovića u režiji Siniše Novkovića i produkciji Gradskog kazališta mladih Split.

U kategoriji najboljih predstava nominirane su "Črna mati zemla" Kristijana Novaka/Tomislava Zajeca u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji ZKM-a; "Marin Držić - Viktorija od neprijatelja" Hrvoja Ivankovića i Ivice Boban u režiji Ivice Boban i produkciji 68. Dubrovačkih ljetnih igara te "Zbunjoza" Mariusa von Mayenburga u režiji Ivana Plazibata i koprodukciji Playdrame i Gradskog kazališta mladih Split.

Za najbolje redateljsko ostvarenje nominirani su Ivica Boban za režiju predstave "Marin Držić - Viktorija od neprijatelja" Hrvoja Ivankovića i Ivice Boban u produkciji 68. Dubrovačkih ljetnih igara; Aida Bukvić za režiju predstave "Pluća" Duncana Macmillana u koprodukciji Teatra Exit iz Zagreba i Doma kulture Kristalna kocka vedrine Gradskog kazališta Sisak te Dora Ruždjak Podolski za režiju predstave "Črna mati zemla" Kristijana Novaka/Tomislava Zajeca u produkciji ZKM-a.

Najbolja redateljska ostvarenja u TV drami (dodjeljuje se bijenalno svake neparne godine) donosi nominaciju Zvonimira Jurića za režiju TV serije "Patrola na cesti" (1. epizoda), Gorana Kulenovića za režiju TV-serije "Crno – bijeli svijet" (2. sezona - 1. epizoda) te Dalibora Matanića za režiju TV serije "Novine i posljednji dani" (1. epizoda). (Priredila V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter