Šest mjeseci zatvora za 500 kn kazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK-ovo vijece rijeckoga Županijskog suda kojem je predsjedala sutkinja Jesenka Kovacic u ponedjeljak je osudilo bivšeg kontakt-policajca Policijske postaje Rovinj Božu Vukoju (31) na šest mjeseci zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti.

Osim bezuvjetne zatvorske kazne, Vukoja je dužan platiti troškove sudenja u iznosu od 500 kuna, kao i putne troškove svjedoka, a oduzeto mu je i 500 kuna koje je stekao kaznenim djelom. Medutim, odbijen je zahtjev USKOK-a da mu se izrekne mjera zabrane obavljanja djelatnosti ili dužnosti jer mu je u meduvremenu Disciplinski sud izrekao mjeru udaljenja iz službe.

Kako je istaknuto u kratkom obrazloženju presude, tijekom sudenja je dokazano da je Vukoja 5. listopada 2009. godine na cvoru Okreti zaustavio kamion kojim je upravljao E. P. Prije zaustavljanja odložio je laserski pištolj za mjerenje brzine i vozacu najprije rekao da mu je kamion pretovaren. Potom je uocio da su registracijske plocice prljave zbog cega mu je naplatio 500 kuna bez izdavanja potvrde naplacenoj kazni. E. P. je potom rekao da nastavi vožnju.

Osim toga, ustanovljeno je da je toga dana uzeo laserski pištolj za mjerenje brzine bez znanja šefa smjene.

Tijekom postupka bivši policajac Vukoja se branio da je nevin te je pokušao obezvrijediti iskaz oštecenog, ali je vijece donijelo nepravomocnu osudujucu presudu. Kao olakotna okolnost uzeto je u obzir da je Vukoja do sada neosudivan i da je otac dvoje djece. (B. ŠKORIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter