Šest maratonaca iz Istre na njujorškom maratonu

Najpoznatiji i najspektakularniji maraton na svijetu
Najpoznatiji i najspektakularniji maraton na svijetu

Ako netko svojom ustrajnošću na ovim prostorima ispisuje posebno snažnu priču o ljudskoj volji i maratonu kao njenom utjelovljenju, onda je to Puljanin Miljenko Cukon.

Za trčanje koje doslovno spašava i oplemenjuje život odlučio se tek u 54. godini života, nakon što je izgubio sina koji je smrtno stradao u Uljaniku.

Tada, 2004. godine, privukavši s pravom medijsku pozornost, ovaj je pulski menadžer prvi put otrčao njujorški maraton, uz ključnu pomoć iskusnog maratonca Ozrena Rnjaka.

Unatoč tome što je imao dva infarkta i upozorenjima liječnika da se, s tri stenta, ne izlaže takvim naporima, u nedjelju će u 64. godini života, po drugi put na najpoznatijem svjetskom maratonu (zajedno s još petero maratonaca iz Istre) trčati 42,195 kilometara dug njujorški maraton. Sedmi sudionik, ali dan ranije, na subotnjoj, šest kilometara dugoj Trci prijateljstva, bit će njegova supruga Doriana.

- Trudim se trčati svaki dan. S Ozrenom trčimo skoro svaki dan po Šijanskoj šumi ili Lungomareu. Dnevno pet do deset kilometara. Svakome bih preporučio da svakog tjedna otrči bar desetak ili 20 kilometara, i to ne brzo, nego onoliko koliko mu odobrava tijelo, nastavlja.

Osim Miljenka Cukona i njegove supruge, za New York danas i sutra lete iskusni pulski maratonac Ozren Rnjak (11. put trči njujorški maraton), Rovinjka Vesna Dapinguente (četvrti put), Rovinjka Doriana Buršić trči prvi put, kao i poznati istarski vinar Ivica Matošević i njegova životna suputnica Đurđica Orepić.

Dosad je najviše maratonaca iz Istre nastupilo na njujorškom maratonu 2007. godine, njih 16, a među njima je tada, u svom debitantskom nastupu, bio i naš kolega, novinar i urednik sportske rubrike Glasa Istre Nenad Janković, koji se otad "zarazio" trčanjem i sve do danas uspješno trči maratone.

Rovinjskoj maratonki 53-godišnjoj Vesni Dapinguente ovo će biti četvrti njujorški maraton u osmogodišnjoj trkačkoj karijeri. S njom se neko vrijeme za nedjeljni maraton priprema njena sugrađanka Doriana Buršić koja će prvi put trčati ovaj maraton. (Z. ANGELESKI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.
 


Podijeli: Facebook Twiter