Šest kranova ubrzat će gradnju novih bolničkih zgrada

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Na gradilištu u krugu stare pulske bolnice svakim je danom sve življe. Više nema mjesta sumnji - ovoga puta se zaista gradi od kraja 1970-ih godina najavljivana nova pulska bolnica!

Iza zaštitnih građevinskih ograda koje su prepriječile nekadašnje prilaze bolničkim odjelima već mjesec i pol buče teški strojevi i kamioni, osovila su se već i dva krana, a 40-ak radnika, vozača, strojara i tesara, predvođenih poslovođama i četvoricom inženjera, svako se jutro na posao dovezu s Poreštine.

Baza im je u Buićima gdje njihova firma, Zagrebgradnja, ima vlastitu poslovnu zgradu u kojoj su i sobe za radnike, restoran, uprava. Građevinari su to koji su gradili hotel Lone i u Rovinju i plažu ispod hotela, kamp Amarin te štošta drugo po Istri, a ovo im nije ni prva bolnica. Diplomirani inženjer građevinarstva Goran Lapić, šef ovog najvećeg i najžuđenijeg pulskog gradilišta, vodio je i nedavnu obnovu i dogradnju psihijatrijske bolnice u Jankomiru.

- Odlično surađujemo s pulskom bolnicom, u stalnom smo kontaktu s ravnateljicom, tehničkom službom, pa i samim liječnicima, da jedni drugima omogućimo normalno funkcioniranje. Pacijentima je osiguran pristup zgradi ginekologije kroz zapadni ulaz, a dijagnostici s donje strane zgrade plus što smo omogućili prilaz nuklearnoj medicini uskim puteljkom. Dok traje gradnja u bolnički krug će se moći samo kroz ulaz za službu hitne pomoći, smanjen je i prostor za parkiranje pa automobilima unutra mogu samo hitni slučajevi. Zato nam je izgradnja parkirališta prioritet, da do ljeta stavimo u funkciju tih 629 novih parkirnih mjesta, kaže inženjer Lapić.

Gradilište je službeno otvoreno 19. siječnja, od tada se krči na tri prostrane lokacije na kojima trebaju niknuti veliko parkiralište na mjestu bivših vrtova te dvije nove zgrade, službeno nazvane Objekt 1 i Objekt 2, uz postojeću ginekologiju i dijagnostiku. Srušeno je čak dvjestotinjak starih borova još iz Austro-Ugarske, jer su bili na poziciji budućih objekata, ali građevinari obećavaju da će i u novoj, suvremenoj bolnici, osim betona i stakla, biti stabala i drugog zelenila. Na lokacijama budućih novogradnji sada se priprema postavljanje temelja, a na parkiralištu se podiže nasip i ogradni zid. Armiranobetonski radovi na Objektu 1 kreću već sljedećeg tjedna, jer tu nije bilo većih problema s izmještanjem postojećih instalacija, dok će na Objektu 2 gradnja početi tek krajem ožujka ili početkom travnja.

- Planiramo s čak šest kranova pokrivati izgradnju ova dva objekta, nadvožnjaka i nove trafostanice s dizelagregatom plus pratećih objekata, pa će u jednom trenutku, a to očekujemo na ljeto, lipanj-srpanj, na gradilištu biti oko 300 radnika. Tada će biti najviši intenzitet radova na armiranobetonskoj konstrukciji, svih šest kranova će raditi maksimalnim kapacitetom. (Duška PALIBRK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 

 


Podijeli: Facebook Twiter