Šest izricaja mlade generacije umjetnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iva Fonovic, Tihomir Hodak, Mladen Ivancic, Jonathan Malbon, Vedran Šilipetar i Hari Vidovic berba su Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre za 2010. godinu. Na adresu HDLU-a Istre lani su stigla 23 zahtjeva za clanstvo, no selekcijom je izabrana šestorka koja se u petak predstavila skupnom izložbom u Multimedijalnom centru Luka.

Izložbu su otvorili Bojan Šumonja kao predstavnik predsjednika Umjetnickog vijeca HDLU-a Istre, prisutnima objasnivši proces selekcije novih clanova koji je, sažmemo li, kompliciran i profesionalno odraden, te povjesnicarka umjetnosti Gordana Trajkovic, koja je govorila o poteškocama, ali i zadovoljstvu postavljanja izložbe djela razlicitih izražaja koji se kroz postav moraju koordinirati i stvoriti harmonijsku pricu.

Autori su se predstavili s jednim ili više radova koji su uglavnom samo dio jedne od njihovih umjetnickih preokupacija. Iva Fonovic izložila je gumene figure, odijela za pse u djelu naziva "Distopija bezrepih pasa", dok je Tihomir Hodak izložio "Adama" i "Evu", antropomorfne skulpture u kombiniranoj tehnici (plastika i metal).

Mladen Ivancic je skulpture povecih formata i distinktne simbolike uradio u pecenoj glini, dok se Jonathan Malbon predstavio s dvije apstraktne i jednostavne slike u kombiniranoj tehnici na platnu. Vedran Šilipetar je izložio svoje vec poznate koze od pur pijene, a Hari Vidovic apstraktno ulje na platnu "Stvaranje".

Iva Fonovic je diplomirala kiparstvo 2010. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Mire Vuce. Izlagala je na jednoj samostalnoj i više skupnih izložbi te sudjelovala na više likovnih kolonija i radionica. Tihomir Hodak diplomirao je 2007. na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a radio je kao profesor strucne grupe predmeta kiparstva u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli. Bavi se skulpturom, web-dizajnom i slikarstvom. Izlagao je na više skupnih izložbi.

Mladen Ivancic likovnom se umjetnošcu, poglavito oblikovanjem keramike, bavi od 2006. godine. Izlagao je na pet samostalnih i više skupnih izložbi te je dobitnik nekoliko nagrada i priznanja. Jonathan Malbon pohadao je Chelsea College of Art & Design u Londonu. Izlagao na tri samostalne i više skupnih izložbi u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji.

Vedran Šilipetar je diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi prof. Josipa Diminica. Bavi se skulpturom, akvarelom, crtežom, keramikom, stripom, kritickim osvrtima i glazbom. Samostalno i grupno je izlagao u zemlji i inozemstvu. Hari Vidovic je diplomirao Likovnu kulturu, smjer slikarstvo u klasi prof. Marijana Pongraca na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Izlagao je na dvije samostalne i više skupnih izložbi.

Izložba ostaje otvorena do 28. veljace.


Podijeli: Facebook Twiter